Vetenskapens värld

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Det blev ingen inköpsrunda till Moura i dag. Eftersom jag är en person som lider av planändringsångest, hälsade jag duggregnet med irriterande grymtningar. Min kära Anna försäkrade mig, som en Per-Albin, att vår beredskap var god. Ingen risk på torpet att min mage skulle behöva skrika av hunger. Motvilligt lät jag mig tröstas av hennes försäkran samt påpekandet att jag borde elda Sonja!

Med förnyad livslust tog jag mig an uppdraget att inleda säsongens uppvärmning av rörspisen Sonja. Här visade åter Anna sig från den ljuva sidan Jag fick använda hennes nyinköpta digitala hushållsvåg till vedviktsmätningen. Eftersom den endast gick upp till 500 gr, blev det mätning av ett par bitar åt gången. Första brasan kl 08:15 bestod av den svindlande mängden 1,36 kg ved! På detta vis har jag nu till seneftermiddagen gjort 4 små brasor på totalt 5,36 kg.

Medan jag lekte med elden sammanställde Anna statistik från solelsystemet Ellen. Inte lika kul som den hanfasta vedhanteringen, men lika intressant. Efter nattens Astaarbete hade batterierna tömts en aning. Den stundande dagen skulle aldrig kunna återskapa nattens förbrukning. Trots regn och mörker lyckades Ellen minska underskottet med 40 %. Annas forskning var ganska irriterande eftersom det medförde ett evigt rännande ut i ovädret för avläsning av apparaturen. Vid ett flertal tillfällen tvingades jag avstå från vedspäntandet, för att blöt och frusen utföra Annas syssla.

Vanligtvis är jag inte så mjäkig att jag åsidosätter mitt vetenskapliga arbete för Annas skull. Men Hjärtat hade frustande slängt sig in i ytterligare ett experiment. Gasugnsinvigning samt premiär för användandet av skärmaskinen Gourmet Chef. Anna skulle begå debut med en potatisgratäng! Inte undra på att jag offrade mig på Ellens altare.

Nu har vi haft familjeråd där dagens forskningsresultat har redovisats. Redovisningen av potatisgratängen blev en höjdare. Vi avnjöt den under muntert smaskande. Sonjas reaktion på mina microbrasor, var som väntat mycket uppmuntrande. Eftersom hon är stor och tung (Sonja alltså)behövs det bara en liten ökning av hennes temperatur för att värmen ska förföriskt sprida sig i huset. Ellen har levererat över förväntan. Det räcker med en liten ljusning på himlen för att amperen ska spruta ur henne. Nu vet vi att morgondagen blir lika grå och trist. Det medför att vi kommer att få ha lika kul som i dag!

Rättelse från Anna: Einstein, hade fel angående hushållsvågen. Den väger upp till 5 kg. Ibland ska genierna komplicera det enkla.

Vill du följa hur vi byggde rörspisen Sonja se här

Please follow and like us:

One Comment

  1. Gratulerar till väl utfört vetenskapligt arbete, det känns som ni fick mer gjort än jag idag, och jag får ändå betalt.
    Intressant att läsa att ni plockat leran ur lerhål som jag antar är vägens lerhål. Jag har aldrig tolkat lerhålen så bokstavligt.
    Gott att Sonja verkar så väl, då kanske ni kan slappna av lite mot regn och kyla. :-)
    Hoppas grönskan kommer nu och håller i sig framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *