Gräsmattsvård

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Vi kommer troligtvis aldrig att ha en riktig gräsmatta. Med riktig menar vi en som är grön och frodig även under sommaren. En grön sommarmatta kräver bevattning, och det är inte att tänka på. Trots det har vi börjat med grundarbeten på gräsmattan runt huset. Alla riktiga trädgårdsentusiaster bör blunda nu! Grundarbetet innebär att vi tar bort alla stenar som hindrar/försvårar användandet av gräsklipparen. Under höst/vinter/vår växer allt så infernaliskt i Alentejo. Enda möjligheten att på ett bekvämt sätt hålla denna växtkraft i tukt och förmaning, är att klippa den med gräsklipparen.

En matta av decembersol

Jag började mattvården genom att klippa ett vackert bestånd av decembersol vid Tjosan. Vi har bestämt oss för att hålla området runt Tjosan så kortklippt som möjligt. Eftersom vi har plockat sten där i över 6 år, så är marken ganska jämn och hanterbar.

Regnen har gjort att marken är mjuk runt huset. Jag krattar igenom ytlagret och får därmed bort många stenar. Jag hackar och krattar. Småfåglarna kommer efter och sprätter efter insekter. De gör inte mycket nytta, men de är så gulliga att ha i närheten.

En söt liten padda som JG hittade i sanden när han skulle göra murbruk.

Vid lunchen på terrassen kom en ung horseshoe whip snake slingrande efter stenkanten. Anna var faktiskt riktigt lugn. Ormen försvann ner i ett hål i marken vid terrassen. Jag har jagat den ormen några gånger. Bankat i marken med min murarhammare och stressat den ordentligt. Ändå kommer den tillbaka. Kan det vara dags att ta ut daskaren. Ingen orm tycker om att få ett svidande slag över ryggen från vår dask (flugsmällare).

Annars har jag murat de två väggarna till gasflaskehuset (GH) . (Namn saknas. Förslag mottages tveksamt). Vi vet inte om vi ska ha dörrar till GH. Det brukar bli rejäl frost 3-4 ggr/år och då fryser gasen. Med dörrar skulle vi slippa detta problem. Familjerådet sliter med frågan!

GH = gashuset

Vädret har varit ljuvligt härligt i dag. Efter att hela sommaren bara ha sökt skuggan, så är det skönt att kunna vara i solen. Naturligtvis med stor halmhatt och solskyddskräm. Solen flödar in i de stora glaspartierna och värmer huset. Det blir ganska varmt mitt på dagen med 27 grader, men det gör inget eftersom vi ändå är utomhus. Denna värme lagras i huset och hjälper till att hålla ett behagligt klimat kvällar och nätter.

Länk till Horseshoe whip snake

Please follow and like us:

6 Comments

  1. ”gaskammaren” poppade upp, men efter att ha känt på ordet så insåg jag att det förvisso kan väcka dem som slumrar i en diskussion men att det har lite för negativ historisk belastning.

    ”gasgömmaren” kan om man säger det med lite slö dialekt låta som ”gaskammaren” och därmed väcka dem med för associativt sinnelag…

    Kask-en hjälm som skyddar, kan uttalas som gask. Men då kanske GH behöver dörrar=visir.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *