Gardinbestyr

Vi inbillar oss ständigt att vi bor i ett färdigt hus. Med hjälp av den ljuva förträngningens mekanismer, klarar vi av att se gardinstänger sticka fram under soffan. Vadå gardiner? Vi har ju en sådan fantastisk utsikt, då är ju gardiner löjligt. Vilket de inte är, eftersom det blir så varmt inne mitt på dagen att vi inte kan sitta vid bordet. Därför har vi idag arbetat med hemmets förfinande.

Jag tycker att det är nästan på omöjligt att borra flera hål i en lång rak rad. I tegelväggar har borren alltid en benägenhet att glida lite hit och dit just i själva genomträngningsmomentet. För att skapa en hjälpligt rak linje, använder jag först kakelborrar från Claes Ohlson i Malmö. (Jag har inte hittat kakelborrar här i kaklets förlovade land.) Med hjälp av kakelborren kan jag med vanliga borrinställningen, som man har till trä, göra ett första hål i putset. Därpå byter jag till vanlig betongborr och kör med dunder och brak rakt in i väggen.

Men nu sitter gardinskenan där. Det ser faktiskt ganska rakt ut, men jag vågar inte kolla med vattenpass. Därpå har vi börjat förbereda gardinerna för uppsättning. Det kommer att behöva sys en hel del. En av gardinerna måste delas på längden så att det blir 1,5 gardiner på var sin sida av det stora fönstret. Utan symaskin kommer det att bli en del ömma fingrar och blodfläckar på tyget. Men jag litar på Anna.

Vi hängde upp en gardin lite provisoriskt. Betyg? Ingen höjdare men helt ok, se alternativen. Tyget är tjock och kommer att stänga ute solskenet utan att skapa mörker. Dessutom blir det nog bra att dra för under kalla nätter, för att hålla värmen kvar i huset.

Vi monterade även det lilla badrumsskåpet. Varje gång jag arbetar med något över handfatet blir jag lite irriterad. Lampan över handfatet sitter inte centrerad. Det betyder att badrumsskåpet alltid kommer att hänga lite fel. Antingen rakt över handfatet, eller rakt under lampan. En kompromiss vore att hänga fel för båda. Varför satt inte byggaren lampans uttag rakt över handfatets avlopp? Här har jag lust att vända mig till ECB och be dem sluta köpa portugisiska stadspapper. Men det vore kanske att ta i?

6 Comments

  1. Jo Marina, anledningen till gardiner är just att skydda för solen och kylan. Men vi har tagit till så långa gardinstänger att vi ska kunna dra från gardinerna helt när de inte behövs.

    Steve, jag har faktiskt inte tänkt på att grant mönstrade och färgade gardiner skulle kunna störa utsikten men det är ju helt rätt. Tur att vi köpte diskreta. Vi gör alltid så, att om vi inte hittar något som vi verkligen faller för. Tar vi något diskret som inte stör.

    Ingrid, det blir skönt på dagen och mysigt på kvällen. Tänk på kvällen dra för gardinera, krypa upp i soffan, tända ljus och lyssna på Sonjas sång.
    /Anna

  2. Skäms en aning när jag ser hur flitiga ni är. Har inte fått upp mina gardiner ännu, även om det är ett tag sen som fönstren blev bytta. Har jag gipsväggar och äger 2 symaskiner.. Så jag vet snart inte vad jag ska skylla på. ;o))

    Måste ta i det efter nästa arbetsresa….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *