Det kom en fråga

Vi fick idag ett mejl från en man som funderar på att köpa en fastighet i Algarve. Han undrade om vi hade några goda råd. OM vi hade.

Så här svarade vi honom: (Bilderna och länkarna är tillagda i bloggen)

Hej Mr X!

Roligt att du kontaktade oss. Ja, det är en spännande resa som du har framför dig och vi ska försöka sätta ut några vägvisare.

Grundregeln är att aldrig ha bråttom. Det finns så många fastigheter till salu. Ta därför inga risker med objekt där allt inte är solklart.

Vi jagade under några år fastigheter nere i Algarve. Med den erfarenheten och kunskapen vi har idag, förstår vi att flera av de mäklare vi träffade var mycket oseriösa med snudd på oärliga. Eftersom möjligheten att få rättelse den juridiska vägen är oändligt lång i Portugal, finns det tyvärr människor som gärna vill sno åt sig en slant från de ”rika” utlänningarna.

Om du köper via en stor mäklarkedja är chansen större att allt kommer att gå rätt tillväga. Advokater har inte samma höga standard som i Sverige, däremot debiterar de lika högt.

Nu är det inte meningen att skrämma dig. Massor av utlänningar köper fastigheter varje år i Portugal. Oftast går allt bra. Men det är så svårt att få rättelse då det går fel!

Följande bör du tänka på:

 1. Alla papper måste vara i ordning beträffande lagfarten (Caderneta Predial). Utan giltiga papper kan du aldrig bli ägare till fastigheten. Portugal är ett utvandrar land. Människor dör och arvingarna är utspridda runt hela jorden. Då bryr man sig inte om att hålla papperen i ordning på fastigheten. Sedan vid ett köp kan det vara stora luckor i ägareskaran. Därför måste mäklaren ha gjort klart att alla ägare vill sälja. En del mäklare tar betalt av köparen för att göra en ägareutredning på fastigheten, vilket vi anser är hutlöst. Vi skulle omedelbart gå ifrån den mäklaren/fastigheten.
 2. Ofta ligger byggnader och mark inte tillsammans. Marken kan bestå av flera utspridda lotter. Gör klart för dig att alla byggnader på ditt objekt ingår i köpet. I Portugal är det inte ovanligt att ett rum med egen ingång har en ägare, medan de andra byggnaderna har en annan ägare. Allt sådant framgår av lagfarten. I lagfartshandligarna , cadernetan, ingår en karta över den fastighet som du köper. Där står även vilken användning de olika byggnaderna har. Viktigt är att någon byggnad är registrerad som ”bostad”.
 3. Innan du skriver på några handlingar eller betalar handpenning eller liknande MÅSTE du besöka kommunens byggnadsnämn för att prata om fastigheten. Endast på kommunen kan du få riktiga besked rörande nybyggnad/reparation eller utbyggnad. Ta med kopia på cadernetan. Beställ en utredning på fastigheten (kostar ca 20 €). Berätta för kommunen vad du vill göra. De kommer att ge besked.
 4. Om det inte finns el på fastigheten så bör du kontakta EDP (statliga elbolaget) för att höra om det går att få el till fastigheten. De kan även tala om ungefär vad det kan kosta. Det kan bli dyrt, även om du har en elstolpe bara några meter bort. Allt styrs av om det finns utrymme för ytterligare en abonnent. (Vi frågade EDP ang. vår fastighet för 6 år sedan. Avstånd 1 200 m och pris 30 000 €.)
 5. De som är inblandade i en fastighetsförsäljning i egenskap av ägare/mäklare/advokat säger sig ofta veta olika saker angående fastigheten. De har kanske inte ont uppsåt men du kan inte utgå ifrån vad de säger. Endast byggnadsnämnden kan ge ett tillförlitligt besked grundat på gällande lagstiftning, planregler, markanvändning. Drygt hälften av Algarves yta är ekologisk (REN) mark. Det gäller framför allt mark ovanför kusten i bergen. REN innebär stora inskränkningar i möjligheten att nybygga mm. Därför åter igen! Du måste ta kontakt med byggnadsnämnden!
 6. Fastigheter i Alentejo är ofta mycket billigare än i Algarve. Dessutom är vår del av Alentejo mycket vackrare än Algarve (tycker vi). Tänk på det då du förhandlar om ditt objekt.

När vi skriver ner ovan angivna punkter så blir vi förvånade över att vi vågade köpa vårt himmelrike!

Återkom gärna. Det är alltid roligt att lotsa andra svenskar fram till ett fastighetsköp.

För dagen lite regniga hälsningar

Jan och Anna

Länkar:

Vems är köket

Kulturkrockar

Köpa fastighet i Portugal9 Comments

 1. Så välskriven och bra information tillsammans med vackra foton!! Just nu är vi inte lockade att köpa något, men väl att besöka landet och området med vår husbil. Sen vet man ju aldrig, men då vet vi var vi kan få information. Ha dé!

 2. Marina och Steve, det är svårt att förstå reglerna av fastighetsköp i främmande länder. Det var först när vi genomfört allt som vi fick klarhet. Vi hade tur. Inga krångligheter, allt gick som på räls men vi var mycket nervösa inför köpet. Det hade vi inte behövt vara om vi hade vetat och förstått reglerna.

  Elisabeth, du vet väl att om man besöker Portugal med husbil måste man stanna till och besöka oss.

  Per, 30 grader är väl inget. Det tycker vi är lite småkallt men upp mot 40 då blir det tufft. Men även det löser sig när vi får en pool. Men vi håller med. Det är skönt att ta ett dopp i Atlanten på sommaren.
  /Anna

 3. Jag fick en ide – nästa gång ni är i Sverige borde ni boka in några föreläsningar om att köpa boende i POrtugal. Det skulle ni säkert tycka va hur kul som helst att genomföra, och skulle säkert betala resan mer än väl. /LG

 4. Hej!
  Jag har köpt ett hus förrförra året i Alentejo ungefär 3 mil emot spanska gränsen ifrån Moura, min erfarenhet är att innan man köper något så gå till Juntan i byn/området, dvs kommunhuset och fråga vem som är notarie för området, min notarie hjälpte mig otroligt mycket, tyvärr har hon lagt ner sin verksamhet i Moura. Sen så behöver man en översättare vid köpet i Alentejo räckte det med vem som helst som kunde engelska och portugisiska,
  den personen garanterar att köparen förstått vilkoren och skriver på köpehandlingen. Nere i Algarve är dom grinigare har jag hört och kräver en auktoriserad översättare, allt inom husköp är ungefär 10 gånger dyrare i Algarve är min åsikt, efter att ha pratat med många som bott länge i där.
  I kommunhuset i Moura så fick jag mycket hjälp, helt gratis, möte med en statsarkitekt över en timme,
  dom kan fixa fram ritningar var VVS går, hur kulturminnesskyddat mitt område är, min by ser ut som en darttavla, i en del av byn får man inte röra en gruskorn utan att ha tillstånd, i min del är det inte lika noga.
  Stora problemet är språket i Alentejo, engelska är väl ungefär lika vanligt som portugisiska är i Sverige, dvs inte alls. Franska däremot är andra språk, spanska kan alla, men flesta ogillar att tala det.

  • Hej Sven, Det finns väldigt mycket till salu i Portugal. Ta därför god tid på dig att hitta just det du vill ha. I vår stad kan själva köpet genomföras på en förmiddag. Det kan ta tid att hitta ett långtidsboende men pensionaten i småstäderna kostar bara mellan 30-40 Euro per dag. Inte ovanligt att det går att förhandla fram lägre priser vid längre boende.

   Ett exempel på ett litet familjehotell i Moura. Hotel Passagem do Sol

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *