Soldyrkare

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Vårt liv här på Vale das Éguas (Stonas dal) kretsar ständigt kring solens när-eller frånvaro. Nordbor är kanske extra kära i solens värme. Det är därför de åker på resor till södern för att vara säkra på att de får sol och vackert väder. Men vår soldyrkan finns inte där för att uppnå en vacker solbränna.

Utan tillräckligt med sol så får vi ingen elektricitet i vårt hus. Inget kallt kylskåp, inga lysande lampor och en svart tv. Vi har nu haft halvdant solväder sedan den 6 december. Den kvällen var våra batterier fulla med kraft. Fram till i dag har vi sakta ätit oss ner i vårt el-lager. Lite återhämtning de flesta dagarna efter nätternas tömning. Så idag vek morgondimman undan på förmiddagen och solen vräkte sig ner och laddade batterierna. De är inte full-laddade i kväll, men vi har tagit stora steg tillbaka mot de önskvärda nivåerna.

Två av våra absolut nödvändigaste följeslagare här på Éguas, Ellen och HB.

Utan sol kan vi inte få vatten till huset. Pumpen i Kaktusdalen drivs av solen och det är endast vår stora cistern HB som gör att vi har vatten regniga dagar. Nu har nivån sjunkit betänkligt under dessa dagar. Pumpen har varit på, men den arbetar bara om solen skiner. Men i dag har den lilla pumpen förflyttat över 1 000 kg vatten 250 m med en höjdskillnad på ca 45 m. Morgondagens utlovade solsken kommer att fylla HB ända upp. Det blir säkert nödvändigt för Anna att gå ner och stänga av pumpen.

Utan sol får vi inte in den goda värmen genom de stora glaspartierna. Visserligen skapar även soldis lite värme, men det räcker inte. Därför har vi eldat flitigt i rörspisen Sonja den senaste tiden. Mulna dagar tär verkligen på vårt vedförråd. Vi vill ha varmt i huset, därför snålar vi inte på eldningen. Det kallaste vi har haft en morgon är 19,5 grader, lite för lågt men acceptabelt.

Fotona är tagna vis samma tidpunkt. Huset är fortfarande i solsken och Tjosan i skugga.

Solen påverkar vårt liv på ett synnerligen handfast sätt. Nu ser vi inte henne (för det är väl en kvinna?) bara som försörjare av livets nödtorft. Hon ger oss också möjlighet att njuta, vilket är anledningen till att vi är här nere. Därför är vi soldyrkare!

Dimma är vackert men den ger inte el, vatten eller värme - tvärt om

Please follow and like us:

3 Comments

  1. Hej !
    Förra vintern hade jag endast l0 grader varmt i köket då det var 25-27 grader kallt ute. För övrigt kallaste vintern på 100 år. Med toppluva och yvig vargpäls satt jag och drack kaffe tidigt på morgonen. Nöjet består i två promenader i skogen, sen får man gå och lägga sig kl 18.00 och bädda ner sig under duntäcket. För en soldyrkare som mig är det rena eländet.

    Sjöbloms

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *