Eldningsavvägning

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Vi fick en fel start på morgonen den 4:e advent. Det är ett viktigt morgontillfälle, eftersom det är då jag får tända 4:e ljuset i adventsljusstaken. Vi hade ställt våra väckarklockor, de kroppsliga alltså, på 06:30. En perfekt tidpunkt om man vill skapa en vacker adventsstämning med levande ljus som välkomnar gryningen. Men det blev inget vackert ljussken eftersom vi vaknade först 07:30. Ansvarig för detta översovande är vårt tv-tittande. Den spännande deckaren slutade kl 23 i går kväll och det går inte ihop med adventsstämning. Därför tänder vi det 4:e ljuset nu på kvällen i stället.

Det var lite väl kallt en liten stund i morse. Bara 18,5 gr i salen, trots det eldade vi inte. Naturen utanför fönstren visade upp en klar himmel och med morgonsolen steg temperaturen raskt och vid kaffet var det över 20 gr. Det är just solen som stökar om det med vår eldningsritual. Under soliga dagar stiger värmen raskt i huset upp mot 25-27 gr. Det finns alltså ingen anledning att elda på hela dagen. Vi gör en liten brasa på kvällen, som inte ger annan värme än det som strålar ut från luckorna. Något annat behövs inte, eftersom dagens solvärme är lagrat i huset. Men då får man leva med att ha det lite svalt på morgonen.

"närförrådet" av ved börja tryta. Tur det finns mer borta på gamla glasverandan.

Nu kan vi aldrig vara riktigt säkra på vilket väder vi får kommande morgon. Den dimma som kommer är lokal och finns inte med i vädersajterna som Anna konsulterar varje dag. För att vara riktigt säkra på en skön morgon borde vi elda rejält varje kväll. Nackdelen är då att det blir väl varmt i huset under kvällen/natten. En dylik uppvärmning är verkligen att elda för kråkorna. Vi vill spara på veden till de gråa dagarna då solen inte ger oss någon värme. Då eldar vi så att Sonja vibrerar av gossighet. Vi är fortfarande inne i en läroprocess då det gäller husets uppvärmning. Men vi är mycket nöjda med det sköna varma och torra klimat som vi kan ha i huset.

Så där, nu är förrådet påfyllt

Nu har vi också börjat med att gräva ner alla kablar som leder till huset. Först på listan var antennkabeln från parabolen. Där var det lätt att gräva, eftersom det huvudsakligen var fyllnadsmassor. De hade inte satt sig riktigt än. Det blir värre på husets baksida. Där är det hård mark som ska spettas upp. Men regnen har säkert gjort marken ganska lös och hanterbar. Därför måste jag göra detta arbete nu under vintern. Nu ska vi tända det 4:e adventsljuset och se på tv. Vi lever nästan ett helt vanligt medelålders liv numera!

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *