Lite ankommen

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Hur många är vi egentligen i vår flock? Räknar vi enkelt, så blir vi bara 3. Räknar vi alla som har ett namn, så blir vi många. Bland alla dessa som har ett namn står Sonja i en klass för sig. Nu vill vi inte påstå att hon är viktigast. Snarare kan vi påstå att hon är ”primus inter pares”. Det betyder att hon är den främste bland jämlikar. Vi menar med det att vi har så många praktiska saker som måste fungera för att vi ska kunna leva här i glesbygden. Men varje kväll blir vi påminda om Sonjas vikt (1,7 ton) i vår tillvaro.

Vinterns eldning har lämnat sina spår på hennes, en gång, ungflicksfräscha väsen. Det har blivit sprickor i hennes hud. Över ugnsluckorna är det sotmarkeringar efter oskicklig eldning. I dag lossnade en bit av lerputsen under ugnsluckorna. Det är ju där som påkänningarna under eldningen är som störst. Järn och tegel har olika rörelsemönster under påverkan av den intensiva värmen vid eldningen. Nu hade vi kunnat dölja putslossningen med lite kalkfärg. Men det kanske inte är så klokt. I sommar, då eldningssäsongen är över, ska vi laga dessa skador med lerbruk. Om det då är målat med kalkfärg, då kan det försvåra lagningen med nytt lerlager.

Dessutom har vi sett att en del eldfast tegel har spruckit i eldstaden. Det är något som vi räknat med. Eldstaden är klädd med ett lager av 3 cm tjocka eldfasta tagel. Dessa tegel är murade med lerbruk, just för att underlätta lagning. Vi räknar med att mura om eldstaden med nytt ”förbrukningstegel” varje år.

Dessutom tror vi att det vore bra att göra Sonjas skorsten högre. Det blir i så fall ett typiskt sommararbete. Då tänker vi också sota skorstenen. Sotare finns inte i Portugal. Här måste var och en vara sin egen fejare. Vi förstod i dag att det behövs. Vi öppnade Sonjas sotlucka för att rengöra rökröret som går under eldstaden. Det var packat med sot! Hua! Den egentillverkade sotrakan av aluminiumlist skrapade fram förfärliga mängder sot. Vi inser att skorstenen bör sotas på svenskt vis i sommar. Vår konstruktion av Sonja var hämmad av de rökrör som fanns att tillgå. En svag punkt är där rökrören lämnar Sonja för att övergå till skorstenen. Just där misstänker vi att det ligger massor med sot. Nu ska vi inte se svart på tillvaron. Vi finner nog en lösning på detta!

Please follow and like us:

3 Comments

  1. Sonja är ett fint namn för en rörspis! Jag har bestämt mig för att kalla vår spis för Fjällan, och det enbart för att hon fjällar! Vår rörspismakare har inte behagat att släpa sig hit för att göra om putsningen. När han putsade den hösten 2010, så visade det sig att kalkputsen redan var brunnen. Eftersom putsen kom på så nära inpå eldningssäsongen, så bestämde vi att det skulle göra efter eldningssäsongen slut. I Augusti var jag på honom för första gången och påminde honom om att den behövde putsat om, sen var vi på honom flera gånger till och han har fortfarande inte varit här, så, Fjällan it is!
    Kram på er!

  2. Hej där nere tack för en bra och fin blogg med skarpa foto, är själv intresserad av Portugal.
    Har en kakelugn sedan 20år brukar inte använda papper med trycksvärta på, då det luktar och sotar ner mycket,prova att använda vanlig brun eller ofärjad kartong, SK Wellpapp typ bananlådor riv dem i mindre bitar och lägg veden över,här hemma finns dom slängda i pappersåtervinningen på ICA.
    MVH Leif

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *