Skönhetsfläckar

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Nöden har ingen skönhet, borde den romerske kejsaren Marcus Aurelius ha sagt. Det var han som kallades för ”Filosofen på tronen”. Vi tror att Mackan hade ryst vid åsynen av vår ursprungliga bosättning. Förfärliga plåtkonstruktioner hänger som en vårta på Tjosan. Hela Jörn är en vidrig orgie i plåt och rostiga spikar. Varför blev det så? Hur kunde vi som dyrkar skönheten, naturen och vinet skapa något sådant?

Den skyldige är det portugisiska trävirket. Vi vet att kollektiv skuld bäres av ingen, dock är det bara att konstatera att här använder ingen brädlappar till varaktiga konstruktioner. Vi tog seden dit vi kom och skapade vår bosättning med plan plåt (chapa lisa). Att plåten har ett så fint namn på portugisiska är en lisa i detta sammanhang!

Under byggnationen förväntade vi oss hela tiden att en byggnadsnämndsordförande skulle dyka upp och slå oss i huvudet med en regelsamling. För att kunna slingra oss undan alla allvarligare angrepp från byråkratin, så slog jag inte in spikarna, som höll plåten, helt! Jag lovar, livsens sanning. Hela vår plåtensemble sitter fast med till hälften inslagna spikar. Det skänker nu en rostig fräknighet till vårt gamla hem.

Dessa våra första byggnadsarbeten börjar nu vittra sönder. Detta förfall saknar helt charmen hos de byggnader som uppfördes av Mackan. Våra monument ser bara förfärliga ut. Problemet är dock att vi inte kan demolera eländet just nu. Vi behöver Jörn och Tjosans veranda. De ingår som förrådslokaler och vedbod i vår livsföring. Vårt mål är dock att bygga ett normalt uthus bredvid huset. Ibland misstänker vi att det målet vilar just där regnbågen går ner! Omöjligt att nå eller precisera.

Naturens obevekliga gång kan emellertid tvinga oss att ganska omgående börja konstruktionen av uthuset. Jörns stomme börjar bli trött. Den bärande stolpen till höger om ingången har tappat kontakten med det bärande underlaget. Rötan hotar vår vän Jörn. Visserligen är träkonstruktioner överstarka, men inte ens Jörn kan stödja sig på luft.

Därför har familjerådet börja överväga att ta upp uthusfrågan på nästkommande styrelsemöte. Tanken på att åter konfronteras med arkitekter, ingenjörer, byggnadsnämn och licensierade fuskbyggare får oss att rysa. En flyktutväg vore att konstruera en uppgraderad Jörn. Denna gång med helt inslagna spikar. Då skulle vi kunna skjuta konfrontationen med yttervärlden framför oss några år till. Men det är så fult med plåt!

Jag, Anna, har en mycket ambivalent inställning till Jörn. Ja, inte så mycket Jörn som hyresgästen Väsman Slingerbult. Uppriktigt sagt är inte min inställning ambivalent. Jag hatar f-skapet.

Please follow and like us:

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *