Äggskärare

Vi har varit på utfärd i dag! Utflykten berodde på min svaghet och Annas starka personlighet. Hon ville ha en utflykt, varvid jag insåg att detta inte var något att ta strid om. Därför lämnade vi hemmets trygghet tidigt på morgonen med Selma lastad med våra uttjänta disk- och sköljbord. Eftersom Hustrun hade bestämt att vi skulle åka till Reguengos, var det självklart att fylla Selma med gåvor till återvinningens gudinna. Det finns nämligen en stor återvinningsstation före Reguengos. Alltså ett lämpligt tillfälle att bli av med allt återvinningsbart.

Ett av målen med utflykten var att införskaffa en äggskärare. Ni vet en sådan där självklar sak i alla svenska hem. Den där lilla manicken som enkelt skapar en massa skivor av det hårdkokta ägget. Då vi närmades oss återvinningsstationen började vägbanan bli täckt av tomater. Ett omen med tanke på hur inköpsresan utföll! Lite absurt att köra utefter en väg där tomater låg utstrött likt salt på en svensk vinterväg. På ett ställe var det faktiskt en liten drivbildning av tomater!

Reguengos here we come

Vi slängde våra gamla plastbord hos återvinningen, samt fortsatte vår färd mot Reguengos. Anna hade med sig en inköpslista, vilken styrde vår runda i staden. Sista anhalten var det stora varuhuset Continente. Hustruns började omedelbart leta efter en äggskärare, medan jag dök ner i varuhusets grönsaksavdelning. Då vi sammanstrålade vid kassan var min vagn fyllt av alla naturens läckerheter, medan Anna höll i en ynka plast/metall harpa (äggskärare).

Äggskärare eller tomatskärare that is the question.

Då vi skulle betala visade det sig att Annas inköp saknade streckkodslappen. Den lilla kassörskan försökte därvid åkalla informationsavdelningens uppmärksamhet. Med svag röst ropade hon ”Sonia” samt vinkade med skäraren. Ingen reaktion från informationsdisken. Kön bakom oss växte och vår kassörska gav av ytterligare ett pipigt ”Sonia”. Ingen reaktion! Då vrålade jag SONIA, varvid informationsavdelningen kollapsade. Hela varuhuset stannade upp! Alla som hette Sonia började springa mot vår kassa. Så fick vår pipiga kassörska assistans och kunde knappa in det rätta numret på äggskäraren. Men vi hade inte köpt en äggskärare. Det var en tomatskärare! Milda Matilda! De har inga äggskärare i Portugal. Tänk på det om ni funderar på att utvandra.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

16 Comments

  1. Hade ni sagt att ni behövde en svensk äggskärare kunde jag ha tagit med den extra helt oanvända (fortfarande i sitt paket och prismärkt) som jag gav till second hand i Trelle tidigare i sommar.
    Ja det var tomater på hela vägen, inte bara från bron till Reggie utan även en bra bit mot Évora (där de stora tomatodlingarna ligger). Vi försökte göra en uppskattning på hur många kilo som tappats i kurvor och rondeller, men gav upp. De låg kvar i flera dagar.
    Tomatskärare finns utmärkta sylvassa i metall med en liten röd plastmoj att hålla tomaten med. Minns inte när jag kan ha köpt dem men troligen när jag bodde i Schweiz. De är franska så kanske kan de finnas på någon av de franska kedjorna Continente, Intermarché eller Carrefour (närmaste i Badajoz).

    Det finns numera Area de serviço för husbilar inte bara i Reggie vid brandstationen utan även i Telheiro nedanför Monsaraz. Apropå brandstationen kan den nya restaurangen intill i den renoverade stadsparken i Reggie rekommenderas. Maten är utmärkt och kocken pratar dessutom engelska för den som har svårt med portugisiskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *