El utan (el)ände

Under förmiddagen har vi i dag varit otroligt upptagna med att förbruka el. Ni som lever ett normalt propp-liv med Vattenfall i vägguttagen, kanske har svårt att förstå hur vi har det med hemkörd el. Nu i huset har vi 4 gånger mer el att förbruka än då vi bodde i husvagnen Tjosan. Tro nu inte att vi därför låter lampor lysa på dagen, eller låter TV:n vara på fast vi gått och lagt oss. Fortfarande lever vi med mottot ”Inget onödigt”, men vi har nu möjlighet att använda fler nyttigheter.

Här tillverkas gröna solceller. Bilden tagen idag.

De senaste regnen har medfört att vattenytan i poolen har höjts med ungefär lika mycket som nederbörden.  Det innebär att vi åter kan starta poolpumpen. Därför har den surrat i ivrig harmoni tillsammans med tvättmaskinen. Kylskåpet Asta, har som alltid, varit igång hela dygnet. För att verkligen öka på förmiddagens elförbrukning, satt Anna och programmerade TV:n för en inspelning av en intressant eftermiddagsfilm. Dessa fyra förbrukare kramade all sitt kraftbehov ur husets elsystem. Nere i Kaktusdalen surrade pumpen och fyllde på vatten i cisternen HB. Vattenpumpen har en egen liten el-tillverkning och belastar därför inte huset.

Slutet på (el)ände

Solens strålar knattrade på våra 5 solpaneler och tillverkade nästan 480 watt, som gick rakt in i de elslukande maskinerna. Det var knappt att den välladdade batteriparken behövde vara med och stötta. Det var bara de korta ögonblick då tvättmaskinen började snurra. Alla maskiner tar lite extra ström just i startögonblicket. Vi insatta pratar därvid om ”peaken”! Astas peak (visst är det härligt med kunskap) är drygt 1,100 watt (och då behövdes baterierna) men normalförbrukningen är ca 75 watt.

Matlagning förr

Tjosan livet däremot var en kamp under knapphetens stjärna. Nu efteråt vet vi att vi då överdrev storleken på stjärnan. Men vi kunde inte ha Asta i gång på nätterna. Under perioder med dåligt väder kunde vi vara tvungna att ha henne avstängd flere dygn i sträck. På den tiden planerade Anna alla inköp efter väderprognosen. Dåligt med sol innebar att vi bara köpte kött för en dag. Frysen höll kylan ungefär i kylskåpsklass i 2-3 dygn. Sedan var all känslig förvaring omöjlig. Det sista köttet var alltid vakuum-förpackat bacon. Slutligen levde vi på grönsaker, tonfisk, ägg och ost. Inte undra på att Anna älskar att alltid ha ett arbetande kylskåp. För mig är det inte så viktigt. Jag tycker alltid att Hustrun lagar smaskig mat!

Ett nödrecept från Tjosantiden

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

3 Comments

  1. Jag imponeras av er kunskap om allt som får ert dagliga liv att fungera. All denna kunskap skapar väl oxå en trygghet i vardagen. Jag menar, vilka fel kan uppstå som inte ni snabbt lokaliserat. Väl där så är ni oxå lösningen närmare. Allt jag behöver kunna är att ”trycka på rätt knapp” och ”vrida på rätt ratt”. Om det ändå inte fungerar får jag påkalla D:s uppmärksamhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *