Utvandring

Det har sina krångligheter att bara åka och handla var 14:e dag. Det har gång på gång medfört att Selmas dricksvattenfalska har hunnit bli grönalgig. Det är absolut nödvändigt att alltid ha med sig en vattenflaska i bilen vid alla sommarutfärder. Hettan kräver en ständig påfyllning av kroppens vätskenivå. För att inte åka iväg utan en vattenflaska, har vi alltid en liggandes i Selma. Men i morse upptäckte vi att allt vatten hade blivit grönt. Då räcker det inte att bara byta vattnet vid bypumpen. Flaskan måste också rengöras, helst med vinäger. Vi fick alltså släcka dagens törst ur en av de stora flaskorna som vi fyllde upp. Vi tror att vi måste övergå till färgad plast i Selmas flaska. Då sker nog inte algbildning så snabbt.

När vi pustar ut efter dagens civilisationschock, sätter sig den allra minsta lilla bönsyrsan på Jans tå

Inne vår livliga stad gjorde vi de sedvanliga butiksbesöken. På Intermarché mötte vi en hantverkare (H) som vi känner lite extra väl. Vi hade sett vid tidigare stadsbesök, att hans lilla verkstad hade varit igenbommad. Visserligen är det dåliga tider i Portugal, men var det förklaringen till den upphörda verksamheten. H var på sitt vanliga goda humör och hälsade glatt. Jag frågade honom vad som hänt med verkstaden, varför var den stängd? Han lutade sig fram, gjorde en viftning med handen och sade ”Suíça”. Jag trodde att han menade konkurs eller något liknande, men hans glada uppsyn fick mig att förstå att jag inte förstod.

Efter några upprepningar av det konstiga ordet så förstod jag att han menade Schweiz. Han skulle åka och arbeta i Schweiz under ett år och familjen skulle följa med. Oskuldsfullt undrade jag varför? Det var fråga om pengarna! Han skulle tjäna upp till 4 ggr mer i Schweiz än i Portugal. Verkstaden fick vara stängd. Om det dök upp någon köpare så visst var den till salu, men annars fick den ligga i malpåse. H sprakade som ett tomtebloss av upphetsning! Jag förstod att han tyckte att detta var något av livets stora möjlighet för honom! Klimatet i norr skrämde honom inte. Det är nog mer skrämmande att märka hur affärerna går allt dåligare. Vi tycker H gör rätt som vågar åka iväg!

En mycket större Empusa

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *