Hyra bostad i Portugal under vintern

Många frusna nordbor vill tillbringa kortare eller längre tid av vintern i Portugal.  Detta är mycket förståeligt och något som vi verkligen kan rekommendera och uppmuntra. Innan vi köpte vårt Monte i Alentejo hyrde vi under några år olika bostäder nere i Algarve. Vi har en hel del erfarenheter att dela med oss av.

Det är inte alltid det lättaste att hitta bra bostäder att hyra över vinterhalvåret. Vädret är för det mesta fantastiskt. Men det är dock mer än man kan säga om många hus här i Portugal. Något som för övrigt är allmängiltigt för hela södra Europa och inget specifikt för Algarve och Portugal.

Problemet är inte att hitta något att hyra. Men vare sig du väljer lägenhet eller hus. Litet eller stort. Billigt eller dyrt är det vissa saker du bör tänka på innan du skriver på något hyreskontrakt.

Elda inte för kråkorna

Den lätta delen att kalkylera är den fasta månadskostnaden. Men, och då ett mycket stort men, därtill kommer hushållsel och uppvärmningskostnader. Dessa uppvärmningskostnader kan eskalera till förfärande belopp om man inte ser upp.

Många hus i Portugal är förtjusande och romantiska på sommaren, men i värsta fall kan de förvandlas till en mardröm vintertid. I alla fall om man kräver någorlunda svensk standard. Få svenskar vill bo i Portugal vintertid och frysa. Taket kan vara helt oisolerat. Vi har till och med sett nyrenoverade hus där taktteglet ligger direkt på reglar och himlen lyser så grant genom springorna. Det gör kanske mindre på sommaren men vi lovar, det är inte roligt på vintern. Dessutom finns det en faiblesse för högt till tak. Hur ska man kunna, och/eller har råd att värma ett kallt stenhus där det är 5 meter upp till taket. Vi från Sverige tycker det är självklart med ett behagligt inomhusklimat på vintern. I Portugal går folk omkring i morgonrock hela dagarna för att skydda sig mot den råa kylan inomhus.

En annan detalj är att den enda uppvärmning som finns kan vara en öppen spis. Inga el-element eller gaskaminer. Har du otur så kanske du måste köpa sådana apparater själv. Se också till att huset/lägenheten har ett allrum som det går att stänga dörrar till. Alltså ingen öppen planlösning. Det är alltid bäst att försöka hålla en behaglig temperatur i ett rum. Att sovrummen är kalla gör mindre. Ta med små el-dynor för att värma upp sängen! Oslagbart för trivseln.

Vi har själva gått på pumpen vid ett tillfälle. I hyreskontraktet stod att vi skulle betala motsvarande 4 kr kWh, vi var inte observanta på det. Dessutom fanns ingen uppvärmning, så för att inte frysa alltför mycket köpte vi en värmefläkt på. En värmefläkt som tog 1 kw per timme alltså, vi fick betala 4 kr i timmen för uppvärmning och då blev vi inte ens särskilt varma. Även om huset var litet, hade vi behövt 4 st värmefläktar.  Tänk själv om du har en värmefläkt gående 8 timmar, 8 x 4 kr = 32 kr per dag = 960 kr per månad. Till detta kommer hushållselen.

I ett annat hus som vi hyrde, fanns uppvärmning med el-element. Vi betalade samma pris som uthyraren fick ge elverket (vid den tiden ung 1 krona/kWh) så ingen överdebitering, ändå blev det dyrt. Och även här var det svårt att få upp värmen. Vi hade behövt mera element. Vi betalade ung 1.280 kr per månad för uppvärmningen. En kväll hade vi tänt 13 st stearinljus för att få det lite varmt.

Slutsats: Det är självklart att man måste betala för uppvärmning. Den är inte gratis i Sverige heller. Men se till att kalkylera för uppvärmningskostnaden rätt. Undersök vilka uppvärmningsmöjligheter det finns.

OCH till sist låt er inte nedslås av detta. Kom hit till Portugal och få en behaglig vintervistelse men ta reda på vad ni gör. Ett tips: Hyr något med mycket fönster åt söder. Solen värmer!

16 Comments

 1. I am looking for an apartment or smaller house to rent for a period of 3 months i.e from december 2011 to march 2012. I would need 3 bedroom, drawing room and kitchen etc. With all modernities.
  I would like to live within a 30 km radius from Lissabon. I am a single person and am doing this for a trial.
  I lokk forward for a contact with you.
  Best regards
  Ove Gedda

 2. Hej!!
  Intressant med er sida..
  vi är ett par som snart ska gå ik pension och funderar på o ha en liten lägenhet i Portugal inte alltförlångt från kusten ..
  vill ha nytta av klimatet ..
  vi har husbil så vi kommer att fara ner efter jul o vara nere o kolla lite i ca 7 veckor..
  har ni något man kan kolla på där man kan hyra en lägenhet eller ett litet hus .. ??
  så vi kan få en uppfattning av hur marknaden ser ut..
  mvh Anita Gustafsson

  • Hej Anita!
   Spännande att ni funderar på att upptäcka Portugal. Här, där du har skrivit kommentaren, finns några länkar där du kan hitta hus/lägenheter att hyra. Pröva också länken nedan. Vi har nu (våren 2012) en rejäl lågkonjunktur i Portugal. Det borde därför finnas massor av hus/lägenheter att hyra. Vi skulle försöka förhandla om hyran. Objekten är fler än hyresgästerna! Titta gärna in till oss om ni har vägarna förbi! Vi tycker att det är kul med besök! Men ring först!
   Hyra i Portugal-Algarve
   Jan

 3. Hej!

  Vi är ett par som kikar en del på Portugal och är lockade av att flytta dit.
  Har ni någon koll på vilken sida man kan hyra smidigt från?
  Vi är rätt sugna på att hyra någon form av boende i början, och helst i Lissabon.
  Vore tacksam för lite hjälp.

  Mvh

 4. Hej !!!

  Jag är intresserad av att hyra en 2 rums lägenhet i Algarve från 1 oktober 2016 till den

  31 mars 2017 om ni har något att erbjuda var vänlig hör av er

  M.V.H.
  william

 5. Hej Anna och Jan !!!
  Jag är intresserad av att hyra en liten lägenhet i 6 mån. om jag trivs kommer jag att flytta till
  Algarve (Farao) lägenheten skall ha ett sovrum,vardagsrum, kök och balkong alt. terassz
  hoppas ni har något att erbjuda
  M.V.H.
  William

 6. Hej jag har en lgh att hyra ut för endast 400 Euro eller 4000 Sek per månad 2.5km söder om Lissabon lgh är på 50m2 o ligger på 3:e våning utan hiss vatten och el ingår,

  Mitt tfn 070 32 35 233
  Obs vad kul att svenskar har hittar Alentejo,,,,,,,,,,fint område speciellt i monte corvo,,,linha de Setubal,,,

 7. Hejsan,
  Undrar lite hur det är att bo i Alentejo?
  Vi har hört aty det är blåsigt samt att mycket stängs ned under vintern. Stämmer det?
  Vi är intresserade av att flytta till Portugal och ska nu besöka Silverkusten, som vi aldrig besökt tidigare, ska bli spännande. Helst skulle vi vilja ha boende på Algarvekusten.

  Det finns många fina hus till salu i Alentejoområdet, nen eftersom vi hört att det är mycket blåsigt där så har vi inte gått vidare med detta i nuläget.

  Ska bli intressant att höra vad ni säger om Alentejo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *