Golv

Den största olikheten mellan husen i Portugal och Sverige, är den alltid närvarande stenkänslan i de portugisiska husen. Vi har bott i hus där de enda trädetaljerna har varit innerdörrarna. Vi tycker att hårda stenmaterial skapar ekande hus. Putsade väggar, betongtak och kakel/klinkergolv gav för oss ett mycket ogästvänligt hårt och kallt intryck. Därför ville vi ha innertak av trä samt parkettgolv! Innertaken var inget problem. Hela byggmaffian tyckte att ett ”tecto falsa” var helt ok. Trägolv! Menade vi allvar? Klentrogenheten gnistrande ur ogillande ögon. Men vi stod på oss.

Här börjar det tunga golvarbetet

Ett lokalt hyvleri beskrev hur man konstruerade trägolv. Först skulle vi göra ett betonggolv, ungefär som ett grunt badkar, djup ca 15 cm. Badkarskanterna skulle nå upp till trösklarna vid alla yttre dörröppningar. Vid denna nivå skulle sedan golvets ytskikt hamna. Själva golvet skulle vila på två lager impregnerade reglar lagda korsvis över varandra. Under själva golvet skulle det alltså bli ett tomrum där endast de dubbla lagren reglar skulle ligga. Varför, undrade vi? Därför att annars ruttnar golvet, menade de lärde. Men fuktskydd då, undrade vi? Vad är det, kontrade de lärde?

Den lokala expertisen tyckte att betongskiktet skulle vila på hårdstampad jord. Vi tyckte att singel sög vatten sämre än jord. Det blev många kubikmeter singel.

Vi ville ha trägolv utan ett gigantiskt tillhåll för fukt, insekter, möss eller vildsvin. Därför tänkte vi smuggla ner åldersbeständig byggplast från Sverige. Något sådant kunde vi inte få tag på här nere. Vi tänkte oss ett parkettgolv som vi skulle lägga enligt ”klickmetoden” direkt ovanpå plasten. Dylika golv fanns att köpa, lite billigare än guldtackor! Förtvivlans uppgivenhet förmörkade våra sinnen under många minuter. Men så agerade vi och tog vårt golv i egna händer.

Betongskiktet är gjutet

Över nätet hittade Anna ett polskt parkettgolv som såldes av ett svenskt byggvaruhus. Ofattbart billigt jämfört med de portugisiska guldtackorna. Nu gällde det bara att få ner golvet till södern. Anna upptäckte en sajt som hade med transporter att göra. Hon skrev en fråga och undrade om det var någon som skulle kunna ta ner ett golv till vår by. Det gick några dagar och så ringde en man och berättade att de skulle åka ned till Malaga med gods. Därifrån skulle de fortsätta till Lissabon. Han hade kollat på kartan och tyckte det verkade busenkelt att köra förbi oss! De hade utrymme kvar i lastbilen, så för en liten slant skulle de ta med vårt golv. Kanske hade vi något annat som vi ville ha? Då förstod vi att vi skulle få tag på svensk byggplast! Något mer? Hade de plats för en rostfri diskbänk också? Självfallet!

Golvberättelsen fortsätter i morgon!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

5 Comments

 1. Man får inte vara dum för då kan man bli tagen på allvar!
  :-) (Gammalt ordstäv, som jag nyss kom på.)

  Så klart att det behövdes plast för att stoppa markfukten.
  Det kanske inte finns så mycket vana vid det problemet i och med att de alltid lägger stengolv.
  Trägolv läggs icke, eftersom de ruttnar när man inte lägger plast som stoppar fukten…

  Sådan där handlingskraft gillar jag! Det var ju fint att ni hittade en bra transportfirma!
  Blir roligt att läsa fortsättningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *