Golvet del II

Vi hade berättat för vår ingenjör att vi ville ha parkettgolv i huset (ej i badrummet). Därför blev vi upprörda när byggnadslovshandlingarna visade att det skulle vara klinker i köksavdelningen. Anna visste nämligen hur hårt det var att stå på ett stengolv och arbeta i ett kök. Vid ett sammanträffade med byggnadsnämnden berättade vi att vi inte ville ha klinker. Stor förvåning! De menade att vi måste kunna tvätta bort bakterierna från golvet. Hur skulle det kunna ske om det var ett trägolv? Det slutade med att vi inte fick klarhet, huruvida det var tillåtet med parkett i köket eller inte.

Tänk om lade in parkett och sedan fick order om att byta golv i köket. Då skulle vi vara tvungna att ta bort alla bänkskåp! Efter att ha plaskat i uppgivenhetens hav några minuter, segrade den medfödda fiffigheten. Om vi lade klinkergolv under alla bänkskåp och parkett i övrigt, skulle det inte lösa problemet? Skulle byggnadsnämnden beordra borttagning av parketten, då var det enkelt att göra det utan att ta bort alla bänkarna. Alltså blev det en sorts ”catwalk” i köket.

Catwalken i köket

Vid läggningen av parketten ville vi göra allt som var möjligt för att skydda mot markfukten. Betongskiktet ovanpå singelbädden, fick torka under många heta sommarmånader. Vi ansåg därför att byggfukten var minimal vid läggningstillfället under senhösten.

Betongskiktet hade tråkigt nog en mycket grov yta. Vi såg framför oss hur byggplasten skulle få stora elaka gnaghål, där fukt skulle kunna tränga upp i golvet. För att skydda plasten lade vi därför först ett lager mjuk skumplast. Ovanpå skummet bredde vi ut 2 lager byggplast! Nu tyckte vi att vi hade gjort vad vi kunnat för att mota fukten i grind.

Vid byggnadsnämndens besiktning av bygget, höjdes inte ett ögonbryn inför vår tjusiga ”catwalk”. Som vanligt hade vi oroat oss i onödan. Nu njuter vi av parkettens mjukhet. Vi kan gå barfota vintertid på golvet, utan att få iskalla fötter! Vinterns solsken på golvet skapar skön värme, där vi kan sitta och vifta med lyckliga tår.

Kanske kommer fukt och insekter att, förr eller senare, förstöra golvet. Men än så länge är vi glada att vi lyckades få till ett trägolv!

Bråttom bråttom

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

11 Comments

 1. Det ser jättefint ut! Som du skriver, så är det varmare att gå på också.
  Håller absolut med om, att det är mycket skönare med ett trägolv än ett hårt klinkergolv, särskilt där man vistas mycket. Framför allt där man ska stå och tillreda maten.

  Ha nu en fin 3:dje Adventshelg!

  • Jag besökte ett hus i Algarve, där man lagt in ett trägolv i efterhand på köksklinkern. Det var som en jättestor sparklåda i hela köket. Dessutom blev alla bänkar för låga. Men den kocken stod inte ut med det hårda golvet längre!/Jan

 2. Så fint golvet blev och lösningen ni kom fram till var ju fiffig. Njut av ert fina parkettgolv och den portugisiska vintern. Jämfört med hur vi har det just nu måste ni ju nästen bo i paradiset.

  Kram och trevlig tredje Advent!
  /Ingrid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *