Mörka tider

Onsdagen den 12 december hade vi frodigt fulladdade batterier. Det är en dag att minnas nu, då mörkrets makter stiger ned, hotande och vred! Sedan den ljusa dagen har lågtrycken pumpats in över våra kullar. Massor med tjocka moln, men dåligt med regn. Alltså just den vädertyp som vi avskyr. Det fanns dock några russin i molnkakan i form av mycket varm väder. Molnigt och 17-19 grader är inget vi är vana med.

Det är tufft nu....

Sedan onsdagen har alltså vi levt över våra elinkomster. Det har medfört ett regelbundet tullande av bankmedlen. Eftersom våra elbankmedel är imponerande, och att vi alltid tror på strålande sol nästa dag, så har vi bekymmerslöst färdats in i ett grekiskt tillstånd. Varje mulen dag har medfört mindre behållning kvar i banken. I dag 14:40 visade saldot på 87 %, vilket för oss snåljåpar är ett bedrövligt tillstånd.

Kylskåpet Astas förbrukning i natt + någon lampa, kommer att pressa ner saldot farligt nära den ödesdigra gränsen 80 % till i morgon bitti. Därför skriver jag detta inlägg med alla fingrarna, så det går snabbare. Vår dator måste omedelbart slås av efter bloggarbetet. Det blir inget tv-tittande i kväll. Vårt hus kommer endast att vara upplyst av massor av romantiskt flämtande ljus. Endast Asta kommer att få vara elvaken i midvinternattens mörker!

Vi hoppas på lite sol i morgon, men prognosen är inte god. Det har sina problem att inte ha tillgång till elnätet. Men å andra sidan har vi alltid något att kämpa med. Den som kämpar har inte tid att ha tråkigt!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

4 Comments

 1. Gläd er åt att ni bor nämre ekvatorn än vi som är kvar här i Sverige och försöker klara oss på solel nu! Min lilla batteribank (150Ah) i husvagnen har stått stilla på 60% SOC i 3-4 veckor pga av mörka tider. Även en helsolig dag får jag bara knappt 1Ah/dygn nu från solpanelerna, då solen står så fruktansvärt lågt att det finns så mycket som skuggar solpanelerna under dagen.
  Jag förbrukad 75Ah ur batteribanken under en fricampingtur i början av November och har fortfarande kvar att få återladdat 47Ah, enligt min batterimonitor.
  Så får avvakt mer sol innan det bli fricamping igen, trots att jag är så sugen på det nu.
  Har en utökning av solpanelerna med 3ggr mer effekt på gång också här hemma, så fort det blir lite plusgrader runt en veckas tid igen, så jag kan montera dem på husvagnen.

  Får hoppas dessa effektivare TEG-enheterna kan komma ut på marknaden snart, så kunde man koppla ihop dem med sin gasolvärmepanna för lite extra elförsörjning vintertid:
  http://www.etn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=56480
  Ska ta kontakt med http://termo-gen.se/ och se om det finns någon möjlighet där kanske, för att klara basströmmen vid fricampande vintertid, via värmen man ändå har på i gasolvärmepannan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *