För/nack/bakdel

Nationaldagens gryningen kommer solglimmande uppsvepandes över hotell Mercure utanför Nyköping. Sista etappen på vår sverigeresa ska snart börja. Vi känner oss mycket fysiskt trötta och emotionellt utmattade. Det är faktiskt mycket slitit att flänga runt i fosterlandet och översköljas av släktens/vännernas (SF) uppvaktning.

Mercure hotell i Nyköping

Vid flera tillfällen har vi fått tydliga antydningar på att vi kommer till Sverige för sällan. Här har SF sig själv att skylla. Ni läsare vet att vi tycker att det är jobbigt med den där känslan av att inte riktig höra hemma i Sverige. Allt förändras och det gäller framför allt SF. Vi hinner knappt vända ryggen till, förrän SF härjas av födslar och dödslar. Dessutom byter SF bostad, eller målar och tapetserar under vår frånvaro. Resultatet blir en fortlöpande fördjupning av främlingskapet som gnager på banden till hembygden.

Den mest skrämmande erfarenheten som vi åter erfarit är att SF åldrats, tappat hår, fått förfärliga fåror samt ökat i vikt. Allt detta utan att hålla oss kontinuerligt underrättade om sitt fysiska förfall. Låt oss avsluta denna klagolåt med att fastslå: Nutiden är sig inte lik!

På lördag kväll kommer vi åter att kunna göra ett blogginlägg via datorn. Paddan är lätt och fiffig, men den är liksom inget riktigt arbetsverktyg. Dess lätthet ger dock stor utdelning i packnings sammanhang. Den väger ca 1/5-del av datorn och skapar därmed utrymme för många inköp i Sverige. Hustrun har nämligen förnyat sin garderob med byxor gjorda att innehålla svenska rumpor. Nackdelen är att jag nu får nöja mig med en mindre del av förvaringsutrymmet i vårt garderobsnåla boende.

One Comment

 1. Hej Anna och Jan,

  Roligt att läsa ”med byxor gjorda… åt svenska rumpor”…må säga att det också finns långa kvinnor i Portugal men kläderna är inte anpassade åt dem…jag är också lång, men har varit smal (tills för 4 års sedan, då rumpan liksom fick nya former)… När jag anlände till SVE för drygt 30 års sedan kändes det underbart att hitta långa byxor och långärmade skjortor i storlek smal + medium…och det märkliga var att jag hittade kvalitets kläder och riktiga skinnstövlar + skor ”made in Portugal”…hur kom det sig???? att i Portugal går kvinnliga skor endast till storlek 39??? Än idag finns det bra portugisiska skinnskor på en affär vid Kungsgatan i Sthlm.

  Härom året fick jag höra…men åk då till Porto…och handla…ska prova det någon gång och se om det stämmer,

  Det finns både längtan och vemod, glädje och utvidgning i varje invandrares/utvandrares nya liv/gamla liv…stundtals vill man blunda…stundtals vill man absorbera allt …det handlar om ens personliga resa här på jorden…ett liv i taget…men många liv att ta lärdom av….vi vandrar i spiral uppåt…det är ansamlingen av kunskap och kärlek som räknas tills kvoten är fylld…men det tar många, många liv…lär dig att vandra i frid och skönhet…teach us to walk in peace and beauty…

  Varma hälsningar
  Aura

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *