Hemkomst i surväder

De flesta av våra resor börjar med en orolig sömn. Nu vet jag inte om det kan sägas att vi fick någon sömn, eftersom vi lämnade den svenska sängvärmen redan kl 00:30. Under början av hemresan var vi riktigt pigga, men tröttheten började krypa över oss så fort planet lämnade kontakten med den skandinaviska marken.

Efter en obekväm och halvvaken slummer kunde vi kliva ur planet till ett KYLIGT OCH MULET Portugal. En ens Julios varma kramar, eller glädjen över att få köra Frasse, kunde mildra chocken över vädrets förräderi.

Senare på kvällen klarnade det upp lite

Körningen upp till Eguas blev sedan en 3 timmar lång kamp mot tröttheten. Vi handlade mat i ett lördagsstilla Moura medan mörka regnmoln började växa i den kalla luften. Efter att ha hämtat 6 flaskor dricksvatten i vår bybrunn, kunde vi försiktigt köra ut på vår nyregnade skumpande väg.

Vi kom hem just före de första regndropparna. Det går inte att påstå att det var kallt i huset, eftersom det ändå var 21 grader. Men skönt var det inte. Det gick inte att tända en värmande brasa, efter som all ved låg i vedboden 80 regniga meter bort. Dessutom var den torra veden täckt med ett rejält lager av nytillverkad. I stället tände vi 6 ljus, packade in maten samt gick och lade oss.

Yra av trötthet vaknade vi runt 19:30. Ljusen hade klämt upp temperaturen i salen till 22,4 grader. men vid det här laget hade två av ljusen brunnit ut. Nu måste vi få i oss lite mat, skriva detta inlägg samt störta tillbaka ner i sängarna. Har vi blivit för gamla för sådana här äventyr?

11 Comments

 1. Är inne här och läser ibland och följer ert off-grid liv lite.
  Lite spännande och annorlunda sätt att leva på, samt tekniskt intressant.

  Jag använder min lilla husvagn i Sverige lite som en experimentverkstad för off-grid boende med mycket fricamping.
  Får all min el från solpaneler och driver belysning, värmefläkt och 12V kompressorkylskåp på den strömmen.
  Så har skaffat mig en hel del kunskap och erfarenhet inom solel nu :-)

  Den kunskapen och erfarenheten har jag nu omvandlat till en avancerad solelkalkylator för dimensionering och analys av solelssystem:
  http://frittliv.autonomtech.se/HintsKnowhow/Calculator_PV_Systems/calculator_pv_power_need.php

  Kanske kan vara av intresse för er eller era bloggföljare :-)

  / Bosse

   • Det är en avancerad solelkalkylator men jag har gjort den så lätt att använda som möjligt! Hoppas verkligen jag lyckats med det!
    Har försökt att göra det så tydligt och lätt att förstå sig på som det bara är möjligt att göra, samt lagt in förklarande texter som jag hoppas gör det lätt att förstå sig på de olika valen man gör där.
    Ska man göra en bra dimensionering av en solelanläggning så kan man inte förenkla hur mycket som helst, samt det måste finnas ett visst antal val för att man ska kunna anpassa dimensioneringen efter sina egna behov.
    Jag har försökt att hålla den balansen, med ett tydligt fokus på lätt att använda.

 2. Skönt att höra att resan gick bra.
  Få saker är väl så jobbiga som att behöva köra bil samtidigt som kroppen bara vill gå och lägga sig. Ironiskt att det skulle vara kallt när ni kom hem, själv låg jag ute i hängmattan vid kl 21:30 och tyckte att det var riktigt skönt. Med en filt visserligen…

  ta hand om er.
  kramkram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *