Kollision

Bygget på uthuset går vidare. Bygget på uthuset skulle kunna gå snabbare. Men ibland störs bygget på uthuset av motstridiga krav. Men så är det naturligtvis i alla äktenskap. Hur ska mannen (Mars) någonsin kunna förstå vad Hustrun (Venus) har för planer inför dagen. Nu är det så att Anna tvättade i går. I ett vanligt svenskt hem, inget att närmare fundera över. Men vi är varken vanligt eller svenskt. I vårt hem är el en knapp resurs, vidare ligger vårt hem i Alentejo.

Då tvättmaskinen Vasco (uppkallad efter Vasco da Gama) surrar, måste andra elslukande extravaganser vila på hanen. Det innebär att jag inte har någon el att använda i vårt bygge. I går stod jag otåligt och väntade på att få starta vinkelslipen. Det är med den som jag kapar de stora och sköra portugisiska tegelstenarna i hanterbara längder. Så äntligen utförde Vasco den sista tömningen och jag kunde ta elen och utföra de nödvändiga kapningarna.

I dag har bygget gått in i ett nytt skede. Det gäller nu att uppföra den södra långsidan med de 2 dörröppningarna. Det medför att det blir flera korta muravsnitt med olika mått. De stora tegelstenarna måste halveras, vilket inte är något problem. Men att behöva 76 % av en sten, skapar behov av vinkelslipens kapande förmåga.

Medan JG kämpade med watten, kämpade jag med vägen. Nu är den rensad och fin.

Medan Vasco surrade tryggt inne i badrummet, stod jag och hoppade jämfota av irritation. Bruket torkade i skottkärran bara därför att det saknades en sten i konstruerandet.  Nu är det rimligt att fråga varför jag inte i god tid kapar upp mina stenar så att bygget kan framskrida utan stoppar. Jag har prövat den metoden under vårt mångåriga byggande av boningshuset. Problemet är att det inte går att arbeta med för stor framförhållning. Det går inte att alltid räkna med att alla fogar blir 15 mm tjocka. Dessutom håller inte tegelstenarna anbefallt mått. De är alltid någon liten bit större eller mindre. Därför vet jag aldrig i förväg hur stor en kapad sten bör vara.

I ett vanligt svenskt hem hade naturligtvis tillgången till Vattenfall sett till att våra problem aldrig hade dykt upp. Där har ni ett av solenergins tillkortakommanden. Jag får alltid stå på undantag i kampen om watten!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

9 Comments

  1. Goda nyheter! Hörde på morgonnyheterna på P1 om ny Brittisk forskning som visar att man kan öka solcellernas effektivitet med upp till 40% genom att spela musik för sina solceller. Låter som ett skämt men ytan påverkas av musiken och effekten ökas.
    Nu är det alltså sjunga för solcellerna som gäller när tvättmaskinen går! Jag ser detta framför mig och hur de ljuva tonerna från era strupar ekar över nejden. :)
    / Hls Ulla Grilo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *