Gyllene datum

Under åren på Éguas, innan vi hade bloggen, förde vi dagbok i almanackor. Dessa dagböcker är en ständig källa till stor förundran, eftersom vi nu inte kommer ihåg hur det i verkligheten var. Visst vet vi att det var stökigt att leva 6,5 år i husvagnen Tjosan. Men detaljerna i vår kamp mot fukt, kyla, vind och insekter, det har vi faktiskt glömt.

Men med jämna mellanrum plockar vi fram våra dagböcker. Texten i böckerna är av nöden mycket telegramartade. Utrymmet för långa meningar med broderande beskrivningar fanns helt enkelt inte. Dagens datum 31 januari, har en speciell klang i vårt liv. Lägger vi dessutom till året 2008, då får vi blanka ögon och darrande läppar. Den 31 januari 2008 var nämligen en mycket anmärkningsvärd dag.

Detta står ordagrant i dagboken. Förklaringar och förtydligande med kursiv text.

Amanda 2. Första barnbarnet fyller 2 år.

Dimma Fr. inne. Dimmig morgon varför vi åt frukost inne i husvagnen Tjosan.

Till Moura. Tydligen handlingsdag eftersom vi åkte till vår stad Moura.

Räv på morg. Nu kommer vi inte ihåg på rak arm om det var Busis eller Rappe. Båda kom på morgnarna och ville ha frukost.

Dimma Fr. inne Räv på morg

Isa måste till Lissabon. Gaskylskåpet Isa hade slutat fungera. Den lokale reparatören kunde inte laga henne, utan hon måste skickas till generalagenten för Elektrolux. Får låna litet gaskylskåp. Med sedvanlig portugisisk vänlighet, fick vi låna ett litet gaskylskåp av den lokale affären.

Får kabelkontakter. 2 dagar tidigare hade vår solleverantör varit här och installerat en pump i brunnen. Pumpen orkade emellertid inte pumpa upp till huset, eftersom de kopplat solcellerna fel! Rusar ner till Kaktusdalen, kopplar om. Vi var själva tvungna att göra en riktig installation av solcellerna. Upprörande tycker vi fortfarande. Men leverantören ersatte oss senare genom att ge oss massor av kostnadsfri extraservice. OCH DET VARDE VATTEN. Vilken seger 14:06. Efter omkopplingen kunde pumpen arbeta som det var beräknat och vattnet började rinna ur slangen uppe vid huset kl 14:06. Vattnet kommer 4 l/min. Mer än planerat.

OCH DET VARDE VATTEN

Vi tycker ibland att dagens datum är den absoluta höjdpunkten i vårt liv på Éguas. Då betydde det att det var slut på mina 400 m långa promenader ner till brunnen för att hämta vatten. Därpå hade jag 400 m upp till huset med 10 l vatten hängandes i ett ok-liknande rep över axlarna. Två sådana vändor varje dag för att ge oss det nödvändiga disk- och tvättvattnet. Ni förstår att det är ett särskilt datum!

Vårt viktiga vatten

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *