Solsystemet

Efter att ha avklarat uthuset och ommålningen av huset är vi nu taggade inför nästa utmaning! Familjerådet (FR) har redan haft flera sammanträden kring ”solsystemet”. Säg är det inte en uppgift/motståndare som är oss värdig? Vi ska nu konstruera det som ska ge oss de skuggrum vi behöver under den utmanande sommaren!

FR har skalat ner problematiken till 3 områden. Vår huvuduppgift (A) är att se till att inomhustemperaturen blir lägre under sommaren. Därför behövs ett solskydd för vårt stora södervända glasparti. Sedan kommer vår önskan att ha en stor skuggad yta vid vår östra gavel (B). Slutligen vill vi ha en plats där vi kan sitta ute, även under den värsta hettan (C).

Observera att norr ligger åt vänster på skissen

Med vår 13-åriga och svettiga erfarenhet av de portugisiska somrarna har vi uppnått en unik insikt. Det som skuggar stänger också inne! Vi måste tänka på att alla sorters tak som ger skugga dagtid, även stänger in värmen då natten kommer! Nu blev ni förvånade! Det hade ni ingen aning om! Men så är det. Även det tunnaste nät hindrar ytans värme att stråla ut i den svala natten. Och det viktigaste som finns sommartid är att ha svalt på natten.

Om vi skulle bygga ett solskydd framför vårt sovrumsfönster, då skulle det minska dagens hetta. Men det skulle även hindra nattens svalka att nå oss i våra sängar. Därför gäller det att vara smart. Och vi tycker att vi är smarta, fast vi är pensionärsrynkiga. Våra 3 olika områden måste få helt olika lösningar.

Område A skall få något som effektivt täcker hela glaspartiet som en rullgardin! B kommer att kräva det mest omfattande arbetet. Där ska vi uppföra en pergola som är förankrad i fasaden. Storleken är inte spikad, men vi tänker oss något kring 4 x 3 m. För att undvika instängningen av värmen, ska själva taket vara möjligt att dra undan då natten kommer. På så sätt kan nattsvalkan snabbt få tillträde till vårt sovrum.

Vid C funderar vi på att spänna upp ett skuggnät över ytan mellan huset och uthuset. Den platsen är vår skuggigaste plats under högsommaren. Nackdelen är att vi inte har lika mycket utsikt att njuta av. Fikonträdet och byggnaderna beskär vår vackra vy! Vi har tänkt oss att där ska vi kunna sitta utomhus mitt på dagen och läsa i den svalkande skuggan. Skuggnätet på denna plats ska alltid sitta uppe under sommaren.

Nu förstår ni var vi har att göra. Vi inleder vårt arbete med att göra en liten dagsutflykt i morgon. Men därpå ska vi ta tag i solsystemet!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *