Halvmodernt

Vi har en jämn ström av bloggläsare som tar sig ut hit i glesbygden för att besöka oss. Fantastiskt kul tycker vi. Uppenbarligen också något som besökarna tycker är roligt. De får liksom kött på de ben som våra blogginlägg har skapat.

Två detaljer i vårt boende väcker ofta den tekniskt intresserades nyfikenhet. Det är uppvärmningen och vattnet. Man skulle tro att vår sol-elanläggning, borde vara intressantare. Den kanske är det, men den får bara tekniknissen att tindra med ögonen. Det är ingenting som väcker debatt. Men det gör uppvärmningen och vattnet.

Vår huvudsakliga värmekälla i huset är rörspisen Sonja. Eftersom vi själva ritat och byggt henne, så är vi oändligt stolta över det intresse hon väcker. Förutom Sonja har vi också gaskaminen Carmen som står för den snabba uppvärmningen kyliga morgnar. Den delen av vårt uppvärmningsliv skapar alltså mest godkända kommentarer och gillanden.

Att vi värmer vårt hushållsvatten på köksspisen, får många ögonbryn att klättra uppför bekymrade pannor. Men är det inte opraktiskt, undrar de flesta. Ofta pekar de mot den alltid närvarande solen och säger att en anläggning för soluppvärmt tappvatten vore perfekt. Det är kanske då någon får syn på vår gasdrivna varmvattenberedare. Men, men! Varför använder ni inte den? Och då berättar vi hela historien!

Vår gasvarmvattenberedare är aldrig använd

Vi har för lågt vattentryck i våra ledningar, eftersom vi bara har självtryck från vattencisternen HB. Därför går det inte att ha en anordning för soluppvärmt varmvatten. Vidare fungerar inte gasvärmaren på det låga trycket. Men, men! Varför skaffar ni er inte en tryckpump? Vi får alltså här nöjet att berätta vidare om vårt liv.

En tryckpump är en investering som inte står i proportion till den nytta vi skulle få. I stället planerar vi att flytta HB ett par meter högre upp på Eirans kulle. Visserligen ökar då trycket, men vi kommer ändå inte att koppla in gasvärmaren eller investera i sol-varmvatten. ( Flytten av HB sker mest av estetiska skäl.)

HB: ska förflyttas några meter högre upp, till vänster om eken

Vi har nu alltid 15 l vatten under en svart plastpåse på glasverandan. Där tillverkar solen, mer eller mindre, varmt vatten året om. På spisen bättrar vi på värmen till angenäma grader. Inte ens under vintern går det åt mer än en flaska gas (ca 26 €) på 3 månader. Den flaskan räcker till all matlagning och allt varmvatten.

Visst är vårt boende lite halmodernt. Men det bara ökar känslan av att vi lever i ett oändligt sommarlov. Det är en idyll att värna om!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

4 Comments

 1. Ja ni har då inga problem med vad ni ska göra på fritiden :) Visst är det mysigt med lite halvmodernt. Vi har varit i vår stuga i helgen och där är det omodernt, ja lite batteridrift till vattenpumpar och lite mysbelysning via solcell finns ju, men vi får allt värma vårt diskvatten på vedspisen :)
  Ha det fortsatt gott den här vintern kommer vi inte på besök, då väntar nya äventyr mot Grekland.

 2. Jag tycker att ni har ett fantastisk härligt pensionärs liv. Kan tänka mig att det är elen som kan saknas när det är lite sol. Varm vatten går alltid att värma med solens hjälp och på spisen. Se om vi kommer till Portugal någon mera gång så skulle det vara kul/trevligt att besöka er. jag har inbjudan kvar.
  Mv
  Nils-Åke
  I vinter stannar vi hemma.

 3. Hej!
  Jag håller med dig Jan att det är en idyll att värna om. Det som ter sig mest effektivt ger inte alltid mest levnadskvalite. Och levnadskvalite av bästa sort är vad ni har därute i Alentejos vackra natur.
  Hälsningar
  Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *