Olika väder

Vi har bott i Portugal i 13 år, men det är bara under de senaste åren som vi har börjat förstå landets klimat. De första åren var Algarves väder det enda som vi brydde oss om. Hur det var för övrigt tänkte vi inte närmare på. Men så flyttade vi mot norr upp i Alentejo, in mot spanska gränsen. Portugisiska vänner i Algarve varnade oss för det ”ökenklimat” vi skulle möta. Framför oss låg uppenbarligen metallsmältande somrar och bittra köldvintrar. Allt insvept i riklig förekomst av täta dimmor.

Men över åren märkte vi att vår del av Alentejo, tur nog, inte var så mycket annorlunda än Algarve. Temperaturkurvorna följde varandra. Bara oftast lite mer kyla/värme hos oss under de olika årstiderna. Dessutom föll regnen ganska likartat mellan oss och turisternas paradis. Alltså drog vi den slutsatsen att Portugals väder var lika över allt, alltid bara lite behagligare i Algarve.  Fel! Fel!

Oavsett vädret går jag nästa alltid i sandaler. Och då är det tur att det finns en äkta man som kan laga dem.

De senaste 2 åren har vi lagt in allt fler orter i SMHI:s prognoskarta. Det var då vi förstod att Portugals väder inte alls är likformat. Juli 1994 försökte jag stanna 1 vecka i turistorten Figueira da Foz, mellan Lissabon och Porto. Det gick inte att vara kvar mer än 3 dagar, för allt var hela tiden insvept i en tjock kall dimma. Chockad tryckte jag gasen i botten och sträckkörde ner till Algarve . Där kunde jag borra ner fötterna i solhet sand och kisa mot silverglittret i havet.

Numera vet vi att den kuststräckan, Silverkusten, regelbundet har mycket dimma. Dock oftast på förmiddagarna. Men temperaturen dagtid tycks för det mesta ligga ca 5 grader under vår temperatur. Vi har pratat med portugiser om detta, och de menar att så är det! Tänk det hade vi ingen aning om!

Samma sak nu under vintern. Vädret för orterna Coimbra, Peso da Regua och Figueira da Foz tycks ha mer regn och lägre dagstemperaturer än vi under den här delen av året. Mycket konstigt tycker vi, eftersom de alla ligger närmare havet och därför bör ha mildare vinter.

Nu har vi inte regelbundet bevakat vädret i de nord-östra delarna av landet. Men enligt uppgift är snökedjor till salu i butikerna i det området. Hua!

Nu kl 17:57 viner vindar och regnet smattrar mot fönstren. Temperaturen klänger dock tappert kvar vid +17,3. Vi har slutat elda i Sonja, eftersom det börjar bli för varmt i huset.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

4 Comments

  1. Då bor ni ju på rätt ställe i Portugal :) Vi upptäckte också skillnaderna förra året när vi var där.
    I Tomar var det frost på rutan när vi vaknade, men när vi kom ner mot kusten så var där betydligt varmare.
    Här i Grekland upplever vi nätterna mycket varmare än i Spanien och Portugal….åtminstone ännu så länge.
    Kram på er!

  2. Vi var inte så långt ifrån er, men med det regnande vi hade, trodde vi aldrig, vi skulle ta oss ut till er. Nu närmar vi oss Atlantkusten – stannat i Santiago do Cacém, en trevlig stad och fått lite sol igen. Verkar vara varannan dags väder i år. Kram Elisabeth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *