Full gas

Vi har 3 st. olika förbrukningsstationer av gas i vårt hem. Ståtligaste förvaringsplatsen har köksgasen, eftersom den har ett eget litet gashus som heter Butter (kommer av butan). Där inne står det alltid 2 flaskor. En som levererar gas till kökets fröjder och en som står och väntar på sin tur.

Sedan har vi en flaska ståendes inne i gaskaminen Carmen. Den heta kvinnan vilar för det mesta oberörd i hörnet bakom min solstol. (Nu är solstolen egentligen Annas, men det är där jag alltid sitter varje morgon och avslutar mitt frukostkaffe. Redan runt klockan 8 brukar solstrålarna välla värmande in genom glaspartiets generösa yta och omsluta min beniga kropp.) Carmen är alltid beredd att tjänstgöra, och det just hennes eviga beredskap som vi älskar. Vi vet att hon på ett ögonblick kan omvandla gasen i sin flaska till en fantastisk värmevåg. Flaskan hon gömmer är från förra vintern. Enligt Hustruns beräkningar återstår 92 kWh av hennes ursprungliga  177 kWh.

Vår nytillkomna förbrukningspunkt av gas är tvättstugan i uthuset. Där har vi en flaska som endast har till uppgift att värma vattnet som skall hällas i tvättmaskinen Vasco (uppkallad efter sjöfararen   da Gama).

Den rikligaste gaskonsumtionen sker naturligtvis i köket. Det är också den känsligaste arbetsplatsen, om gasen skulle ta slut. Därför står det alltså alltid en oöppnad flaska och väntar. Och vänta har flaskan fått gjort, på ett för oss enerverande sätt. Enligt vår gasförbrukningsplan, borde den oöppnade flaskan ha börjat sin tjänstgöring någon gång mellan 16 – 23 november. För då hade det gått 3 månader sedan förra flaskbytet.

Men gasen har inte tagit slut. Varje dag har vi förväntat oss att spisens låga skulle slockna just under de känsligaste ögonblicken. Värst vore om värmen försvann på kvällen under duschvattenuppvärmningen. Tänk att behöva gå ut i svarta kalla mörkret och fumla med en slangomkoppling. Fy!Vi har naturligtvis funderat på vad detta brott mot praxis har berott på. Jag har hävdat att vi bytt gas utan att anteckna det i dagboken (hemska tanke). Men så i dag kom Anna på det självklara. I början av augusti började vi tvätta i tvättstugan. Tidigare stod Vasco i badrummet och fick sitt varmvatten från köksspisen. Det är Vascos förbrukning av köksgasen som har upphört. Därför räcker den gasen en månad längre!

Vilken tur att gasen tog slut dagtid. Observera att Butter är iklädd sin nya "vinterdörr" för att hindra gasen från att frysa.

Vi kollar aldrig nivån på gasflaskorna genom att ruska dem. En tekniker har berättat, att en flaska alltid ska stå stilla ca 2 timmar innan man kan nyttja gasen. Varje flaska innehåller en sorts olja som kan komma in i de apparater som använder gasen. Då kan de förstöras. Vi har råkat ut för det vid 2 tillfällen! Låt därför flaskorna stå i fred!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

5 Comments

 1. Hej Janna,
  Detta med olja i gasbehållaren är inget jag hört talas om eller heller kan förstå.
  Jag har tänt vedpannan två gånger om dagen i 12 år med gasbrännare och har aldrig råkat ut för något sådant ni berättar om.
  Ändå skakade jag behållaren före vare tändning för att kolla att den skulle räcka till.
  Dessutom är gasolen i flytande form högeligen fettlösande och kan inte orsaka något.
  Med hälsningar,
  Lars

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *