Räve

Tidig morgon, strax före soluppgången. Vi satt som vanligt vid matbordet och avnjöt frukosten. Då såg vi Rävling komma upp på gårdsplanen för att undersöka vad jag hade slängt ut då jag satte på gasen. Det låg några ostbitar och lite torrfoder på platsen framför terrassen. Men Rävling var lite okoncentrerad. Det var som om osten inte riktigt smakade. Gång på gång gick hon bort till planens ytterkant ut mot sluttningen ner mot Olivdalen.

Det var Anna som såg honom! ”En till räv”! Då blev det full fart på oss. Fram till fönstret för att riktigt kunna beskåda vildmarkens närhet. Det var en mycket vacker räv, som kom upp på gårdsplanen. Rejält större än Rävling och med stora, mycket distingerade, vita partier i ansiktet. Det var en hanne!

Jag gick ut på terrassen för att toppa upp ostbrickan. Hannen såg misstänksamt på mig, men eftersom Rävling var helt obekymrad, så uppfattades jag som ofarlig. Rävling slets mellan ostbrickan och den stilige kavaljeren. Det blev liksom ingen ordning på ätandet.

Eftersom vi är mycket förtjusta i rävar, avnjöt vi till fullo deras rituella kurtis på gårdsplanen. Jag undrade vad vi skulle kalla den stilige uppvaktaren. Räve, föreslog Anna! Ett perfekt namn för en sådant vackert exemplar av vulpes vulpes! Räve tog inte för sig av buffén, utan var uppenbarligen mer intresserad av lammkött! Vi tror att parningstiden har börjat. Kan vi ha sådan tur att vi kan få en kull ungar i vår närhet? (tråkigt nog blev det ingen bra bild på Räve.)

Annars var vi in och inhandlade julmaten i dag. Inköpen inleddes i vår by Povoa. I vårt bageri mötte jag åter den äldsta dottern (ca 13 år). Så fort skolan är stängd, är hon i butiken och sköter ruljansen. I dag hade jag med mig kameran. Jag ville ta några bilder inne i butiken, vilket dottern godkände. Men hon ville inte själv vara med på bild. Därför sprang hon skrattande in i själva bageriet, för att slippa vara med.

Fantastiskt gott bröd

Vårt bageri kan tyckas torftigt, med tanke på hur svenska bagerier/konditorier dignar under fyllda hyllor. Men det mesta bakas på beställning. Stället betjänar, i stort sett, samma kundkrets varje dag. Bröd förekommer vid alla portugisiska måltider i våra trakter. Därför går byborna dagligen till sitt bageri. Vi besöker bageriet vid oregelbundna tider. Därför ringer vi alltid och beställer, om vi vill ha mer än ett stort bröd. Med sin vedeldade ugn skapar de ett fantastiskt surdegsbröd. Vi köper allt vårt bröd hos dem!

Här visar bageriet alla de tillstånd och licenser de behöver för att få driva verksamheten

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *