Myndighetsarkivet

Det roligaste med vårt bloggande är alla kontakter vi får från våra läsare. Det är hela tiden en glad ström av människor som funderar på att flytta ner till Portugal. De hör av sig med frågor och tankar runt allt det som har att göra med livet här nere. Vi har naturligtvis inte svaret på alla deras funderingar. Men vi kan alltid berätta om våra erfarenheter. Ofta är våra upplevelser upp till 10 år gamla. Därför är verkligheten i dag kanske annorlunda. Men det är en omständighet som vi tror aldrig kommer att förändras. Det är att Portugal inte är en varmare kopia av Sverige.

Som då vi hade byggt klart vårt hus. Vår byggnadsingenjör hade varit ut och besiktigat vårt bygge. Han ansåg att allt var gjort enligt ritningarna, varför han skulle slutanmäla bygget till stadens byggnadsnämnd. Den instansen hade varit ut till oss före, under och efter byggperioden, för att försäkra sig om att vi följde ritningarna och alla lagar och republikanska författningar. Alla myndighetspersoner förundrade sig över den vackra utsikten och att vi vågade bo så ensligt.

Hit upp, tog sig aldrig någon besiktningsman

Så återstod bara att lämna in alla handlingar till skattemyndigheten. Vi har alltid haft en synnerligen varm relation till denna myndighet. Nu då vi slutrapporterade bygget, fick vi reda på att de hade en egen besiktningsman som skulle komma ut och titta! Varför då? Jo de måste ju veta hur mycket huset skulle taxeras till! Var inte det självklart?

Nu kan man fråga sig om inte alla kommunala handlingar och besiktningsprotokoll, kunde vara ett underlag för skattmasens beslut. Allt var ändå byggt enligt de godkända ritningarna. Nej, nej! De hade sin besiktningsingenjör som skulle komma ut och titta. Visst, det är kul med besök och ingenjören var välkommen. De hade vårt telefonnummer, så det var inga problem, eller?

En seneftermiddag, just under den ljuvliga terrassnjutningen, ringde besiktningsmannen. Han var i byn, men hittade oss inte! Han hade inte en aning om att vi bodde långt ute i spenaten. Kunde jag inte komma in till byn och hämta honom? Plötsligt svallade vikingablodet hett i mina ådror! Jag hade inte den minsta lust att åka den förfärliga vägen (60 minuter ToR) för att hämta en bombad tjänsteman. Det var omöjligt förklarade jag. Vi har fest här ute och jag har druckit vin. Jag kan inte köra bil.

Då ställde besiktningsmannen några meningslösa frågor om just det som framgick av alla bygghandlingarna. Han tackade artigt och så var besiktningen klar. Vi vill minnas att skatteförvaltningens besiktning kostade oss ca 100 €. Vi har svårt att få de som kontaktar oss att förstå att Portugal har sina specifika egenheter!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *