Taggar

Jag har under några sköna vårdagar arbetat hårt med att ta bort taggbuskarna nedanför huset. Buskarna breder ut sig likt nystan av taggtråd. Om det inte vore för deras vackra blomning, borde de kategoriseras som växande sopor. Buske efter buske som växer tätt tillsammans. Deras grenar flätar in sig kärleksfull med busken bredvid. Sålunda bildar de en matta av ilsken taggighet som skulle ha kunnat gjort tjänst på Västfronten 1916!

På västfronten intet nytt

Nu har det alltså varit min uppgift att angripa dessa förfärliga stickigheter. Min stridsteknik bygger på bakhåll och angrepp från undersidan. Med grensaxen som känselspröt, trevar jag mig fram längst marken. Under buskarna kan ingenting växa. Alltså är allt saxen träffar på något som måste kapas. Nu ploppar inte en avkapad buske upp likt en champagnekork. Nej, nej. Buskarna är inväxta i varandra, varför det är nödvändigt att, då och då, angripa odjuren från ovan med högaffeln för att sära på dem.

Då hela sluttningen väster om huset var återerövrat, ställdes jag inför ett oväntat problem. Det låg drivor med okynniga taggbuskar. De var så många att jag var tvungen att göra 4 kashögar av dem. Men att elda taggisar har sina problem. De är eldfängda som en operaprimadonna och måste därför behandlas med utsökt varsamhet.

Hur många taggbuskar finns det egentligen

Då jag eldar vill jag ha rejält med fritt utrymme mot de känsliga stenekarna. Nu hamnade 2 av kasarna inne bland träden. Inte ens starke jag har lust att bära taggbuskar runt halva markerna för att få säkert eldningsutrymme. Lösningen på den eldningsproblematiken ligger i regnet. Jag tänker invänta en helregnig dag, innan jag tänder de känsligaste brasorna. Ett regn kommer inte att släcka elden, utan bara hålla den dämpad. Det är faktiskt ganska stökigt att vara farmare i Alentejo.

Annars har den ljuva värmen börjat glida över kullarna. Trots att himlen har varit täckt av moln, har temperaturen glatt kravlat sig upp mot +18. Kanske är det värmen som har satt fart på den vackra mandelblomningen. Nu vet vi med säkerhet att vintern börjar ta slut. Solen går nu ner först klockan 18. Allt andas vår och kommande värme!

En mjukare växtlighet - mandelblommor

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

5 Comments

  1. Varför inte pröva en riktig röj-såg. Gå uppifrån och ned och du får bara småflis kvar. Har själv röjt 3000
    kvm på en f.m. (kanske inte riktigt jämförbart med era förhållanden, men ger ändå en fingervisning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *