Dimnytta

Vanligtvis använder vi inte någon väckarklocka. Vi vaknar då morgonljuset får våra ögon att öppnas. Därför blir det lite sena morgnar då det är dimma ute. Dagern ger då liksom inte den riktiga ”vakna” signalen. Nu har vi haft dimma 2 morgnar i rad. Vanligtvis tycker vi att dimma är en fullständigt onyttig väderlek. Vi vill ha rejäla grejor, raka puckar och klara besked som endast regn eller solsken kan ge.

Nu har vi längtat efter regn en längre tid. Främst naturligtvis därför att naturen skriker efter det livgivande vattnet. Men även därför att vi har haft massor av kapad växtlighet som behöver eldas upp. Här sker ingen eldning utan att markerna först fått en skyddande nedblötning eller att regnet hänger i luften.

Ur eldningssynpunkt är dimma näst bäst. Då är det ingen vind och allt är insvept i en smådroppande fuktighet. Därför har vi eldat 2 förmiddagar i rad. Liljeåsens taggbuskar låg i spretiga drivor och bara väntade på att bli bortstädade. Dessa buskar är så otroligt eldfängda att vi inte vågar samla dem i alltför stora kasar. Vår teknik är att börja med en liten hög och sedan slänga på taggisar allt eftersom elden slukar i sig eländet. Varje påslängning av en taggbuske skapade 2-3 m höga lågor. Busken nästan exploderade i lågor, för att sedan snabbt sjunka ihop till en askhög.

Flamma stolt...

Vi eldade 2 kasar samtidigt. Det gäller att låta lågorna arbeta medan dimman fortfarande ligger kvar. Om solen bryter igenom, dröjer det högst 30 minuter innan den har jagat bort all fukt ur markerna. Nu hade vi tur med våra eldningsdagar. Allt var bara en het askhög då solen bröt igenom vid lunchtid och serverade en strålande svensk sommardag med +20 i skuggan. Det är fantastiskt hur snabbt vädret kan förändra sig!

Nästan ohanterliga

I går eftermiddag kom Rävling fram till oss och tiggde mat, där vi satt på terrassen. Hon kom tillbaka 2 gånger och begärde påfyllning. Hon åt torrfodret bara några meter från oss. Aldrig tidigare har hon sökt kontakt med oss på detta sätt! Efter ätandet gick hon och lade sig för att sova längst ut på planen framför terrassen. Så mysigt! Kanske kan även Rävling bli lika hemtam som hennes mamma Rävan var.

Detta var även mamma Rävans favoritutsiktsplats

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

6 Comments

  1. Nu är jag nyfiken på din kamera för vilka underbara foton du lyckats ta Anna!
    Skönt att kunna elda upp skräpet jag väntar tills isen har lättat på älven och vi har lågvatten då blir det nersänkt brasa med lite vatten i botten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *