E06

Det var med tvekan som vi beslutade oss för att exekvera vår frukost ute på Markisen. Alternativet hade varit att sitta ute på terrassen i skuggan. Men där var det lite för svalt. Alltså blev det en sommarfrukost på glasverandan med båda dörrarna öppna för svalkans skull. Vi glider nämligen allt mer in i sommarvärmens ljuvliga sinnlighet.

Senare på förmiddagen tuktade jag gräsytorna med, den från Sverige nedtagna, handjagaren. Plötsligt kom en upprörd Hustru och viftade med båda armarna från baksidan av huset. Något var å färde!

Anna drog med mig till Ryggsäckens inre, där vår elcentral tronar. Jag förstod hennes upprördhet, för enligt apparaturen fungerade vårt solsystem endast till 40 %. De tre nyaste solcellerna producerade ingen el alls, vilket annonserades genom deras display med koden E06. I och för sig inget allvarligt fel. Det var bara någon sladd någonstans som behövdes kopplas in igen. Men var? Men vem? Men hur?

E06 på displayen till vänster

El är inget att leka med och vi har den största respekt för skyltar med ordet ”DANGER”. Vi i väst varnar för allt som inte är flossat toapapper. De flesta varningar är alltså till för tillverkarnas skadeståndsskydd. Men en del varningar kan fortfarande beröra oss konsumenter. Därför beträdde vi felsökningens isbelagda sjö med stor varsamhet. Här gällde både ispikar och flytväst!

Vi hittade inget fel. Mycket frustrerande. Med 60 % av eltillverkningen bortkopplad har vi 5-6 dygn med mycket sol på oss innan uttaget ur batterierna börjar bli oroväckande. Nu kommer vår granne Thomas ner i morgon från Sverige. Han har en djup kunskap i solelens mystik!   Kanske han kan finna ut vilken kabel som har kommit på sned. Men vi har redan mejlat vår leverantör och bett om hjälp. Dessutom har vi redan bestämt att åka till leverantören på måndag om problemet kvarstår. Det är mycket bra att vårt system är uppdelat i 2 delar. Det gör att vi har en basförsörjning som håller kylskåp och lampor vid liv. Det blir ingen tv tills vi har fått fart på hela anläggningen.

På eftermiddagen hoppade graderna upp till +30 i skuggan. Då tyckte jag att det var dags att ta ett jungfrudopp i poolen. Först måste jag emellertid montera stegen, vilken verkade mycket sliten. Den dög dock i dag till att lotsa ned mig i det 22-gradiga vattnet. Härligheters ljuvlighet! Sommar, sommar! Anna har redan antecknat en ny stege på vår inköps lista. Det gäller att vårda sommarupplevelserna!

Nu tycker jag (Anna) att det känns lite konstigt att kalla 67-åriga mäns hopp i poolen för jungfrudopp men ...

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

3 Comments

  1. Den utsikten kan ingen el i världen släcka ner :) . Tro för all del inte att vi är avundsjuka där vi går och hakar i den kvarvarande snön så här i början av maj 😉

  2. Bra förslag med en manual.

    E 09 betyder:Excessive load current. The permissible load current of the controller was exceeded, causing the load output to be switched off.

    Ett för stort strömuttag har tydligen skett? Kan ha varit en spik som genererats ( åska?)
    Förslaget är att man kopplar bort allting för att sedan åter ansluta för att se vilken enhet som stör.

    Hoppas det löser sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *