Ganska lika

Den afrikanska varmluftsbubblan svepte med full kraft över oss häromdagen. Kännetecknen var de vanliga, förutom gradantalet förstås. Himlen gled över från blåhet till ett Ruhrområdes gråtöcken. Konstigt att allt kan bli ända upp till +40,3, fast solens strålar till stora delar klibbas fast i grådiset innan det når marken.

Under våra år i Alentejo, har vi lärt oss vad som gäller under dessa hetvågsdagar. Huvudregel (HR) 1 är att stanna inomhus. I huset är det då vara minst 10 grader lägre temperatur. Den skillnaden kan bara uppnås om vi natten tidigare har följt HR 2. Då har vi haft alla fönster öppna för att släppa in nattens svalka i huset. Alla inomhusdörrar måste då vara säkrade mot stängande korsdrag.

Under förmiddagen följer sedan en noga jämförelse mellan graderna utomhus och inomhus. I samma ögonblick som temperaturerna sammanfaller, förvandlas huset till en u-båt i undervattensläge. Alla kontakter med yttervärlden måsta skäras av. Där ute vibrerar den hotande hettan. Den får inte på något vis få tillträde till huset.

Jag kommer ihåg från den stränga svenska vintern, hur viktigt det var att lära barnen att aldrig stå och tjafsa i dörröppningarna. Passagen ut/in måste alltid gå snabbt, eftersom det där ute kanske var svidande -25. Det gällde alltså att behålla stugvärmen där den skulle vara.

HR 3 säger oss att samma sak, fast tvärs om, gäller här under hetvågorna. Svalkan ska behållas i huset. En otroligt viktig regel, eftersom vi inte kan tillverka någon ny svalka. Det vi har i huset är föregående natts lättnad och inget mer finns att tillgå förrän till nästa natt. Men många förstår inte vilka förutsättningar som vi lever under. De tror att Portugal är som en svensk sommar, då husets dörrar är öppna ut mot den härliga ljumheten! Fel, fel!

Annars kan vi med stolthet meddela att vi redan har fått våra nya portugisiska körkort! En imponerande snabbhet. Bara 3 veckor sedan vi lämnade in alla våra handlingar. Jag är lite missnöjd med mitt foto, eftersom jag ser ut som en hungrig bryggarkamp i ansiktet. Inte blev det bättre av att Anna tyckte att jag var lik mig!?

Alltid lika spännande att möta nya människor

I dag hade vi glädjen av ett besök från bloggvännerna Susann och Lennart från Göteborg. De är på en ”lukta på Portugal resa” upp genom landet. Nu gjorde de ett uppehåll hos oss på väg upp mot Évora. Denna dag var nästan lite hyig, men de tycktes njuta av vädret. Alltid lika roligt att träffa våra bloggläsare.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *