Avvänjd

Med förfäran har vi huttrande märkt hur den ljuva sommaren försvunnit ner under +25. Under veckor har vi levt i en tillvaro, där nattemperaturen varit tropisk (vilket är över 20). Varje dag har avslutats med långa sittningar i husets eftermiddagsskugga, där graderna lustfyllt har killat på 30-strecket.

All denna värme har, som alltid, ställt om våra kroppsliga termostater. Det är anpassningens gåtfulla arbete som gör att vi utan problem glider in i ett liv med så höga temperaturer. Den vanligaste frågan vi brukar få från våra svenska besökare är hur vi klarar värmen. Besökarna har ofta svårt att ta till sig, att man vänjer sig. De uppfattar det mer som om man utstår obehaget med det tålamod som endast en sann viking kan ha. Men det är inte så! Att vänja sig innebär att värmen inte känns. Den börjar anas bara då graderna klättrar över 35. Allt därunder upplever vi som ni gör med en vanlig halvmulen sommardag i Sverige.

Så när nu vädret har glidit över till just en sådan sommar, då fryser vi! På natten stänger vi nu till huset. Vi vill behålla den lilla värme som bildats under dagens bleka solsken. Anna har tagit fram sitt vintertäcke och jag har mysoverall på mig på kvällarna. Det är faktiskt hyigt att sitta stilla och se på en film om det inte är minst 25 i rummet!

Ännu kallare blir det de kvällar då Hustrun tidigt vill uppsöka den varma sängen. Då tvingas jag sitta ensam framför tv-n. Då inträder mina rymdänklingsstunder. Redan som liten pojke frossade jag i allt som hade med science fiction att göra! Tillsammans har vi avnjutit Sci-Fi där handlingen utspelat sig på jorden. Men Anna vägrar att vara med då rymdskeppen ska ta sig en tripp ut i Vintergatan. Av någon underlig anledning är hon mycket jordisk av sig i denna fråga.

Är detta taget ur en av JG:s Sci-Fi filmer eller är det vår gräsmatta i juni?

Nackdelen med denna äktenskapliga fördelning, märks tydligt efterföljande morgon. Jag har naturligtvis lite jetlag efter besöket vid Sirius, varför jag gärna skulle vilja sova till 7-tiden. Odalkvinnan däremot, vaknar som vanligt med solen och kräver sällskap vid frukostbordet. Vi har våra slitningar i ödemarken!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

3 Comments

  1. Den där junigräsmattan är fjärran från våra frodigt gröna gräsytor. Här har temperaturen stigit till svindlande 20-25°C så nu är mysoverallen definitivt undanhängd för säsongen.
    V har nu börjat förbereda för årets poolsäsong och idag har jag det tunga uppdraget att tillse att poolen inte överfylls. Nån gång under eftermiddagen är det dags för mig att stänga kranen.

  2. Verkar ha slagit till med ett europeiskt lågtryck. Men det verkar kortvarigt och i veckan kan det nog bli sina 30 grader i Alentejo igen. Vid semesterbesök mellan Lissabon och Porto ifjol var det 30 grader i Malmö och nästan 10 grader lägre i denna del av Portugal. Så man kan som svensk vid vissa tider åka till Portugal för att ”kyla av sig”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *