En fantastisk insekt

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    
Empusa – Bönsyrsa

Vi bodde ett tag nere i Algarve i ett villaområde. Där fanns myror, palmråttor skällande hundar och inte mycket annat. Så flyttade vi upp till ödemarken med stort Ö. Helt plötsligt märkte vi att det var ett pulserande djurliv. Och insektsliv. Vad vi människor kanske har svårast att tycka om är alla kryp med fler ben än två. Desto fler ben, ju otäckare kryp.

I Alentejo upptäckte vi till vår fasa att det fanns massor av väsen med fler ben än två. Den första tidens upprördhet har övergått till ett stillsamt registrerande. Men det har inte varit lätt. Jag vill påstå att det har krävts tre år innan allt över två ben inte längre skapar oro.

Nu har vi lärt oss att beundra, ja nästan älska, vissa insekter. Nu vet vi att alla småkryp, rent vetenskapligt inte är insekter. Men låt oss för enkelhetens skull kalla dem alla för insekter. En frukost på våren för ett par år sedan, upptäckte Anna en fantastisk bönsyrsa. Hon ropade på mig att jag skulle ta med mig kameran. Där i gräset var två stora, mycket stora, bönsyrsor. De hade båda väldiga spröt på huvudet. Den som hade de största spröten var tydligen en hane. Fram till det tillfället hade vi alltid tyckte att bönsyrsor var motbjudande. Men vem kan tycka att något så fantastiskt är motbjudande.

Anna tog upp den med de största spröten i sin hand. Syrsan satt lugnt kvar och lät sig tåligt fotograferas. Den vred på sitt fantastiska huvud och skådade in i kameran. Ibland händer det stora saker i möten med de små. Visst är syrsan är fantastisk!

// Jan

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *