Bygga en rörspis – del 1

Tänka kallt under värme

Klockan är lite över 15 och vi arbetar inne i husets skugga. Temperaturen i huset är +38. Som ni vet saknar vi de flesta fönstren fortfarande. Vinden drar fritt genom huset. Men den ger ingen svalka. Det är helt enkelt mycket varmt i dag! Emellanåt klär vi av oss och går ut på terrassen och häller vatten över oss. Ljuvlig svalka, för en liten stund. Naturligtvis sprutar vi oss dessutom regelbundet med Spruttan.

Mitt i denna värme arbetar vi nu med husets uppvärmning. Ganska absurt egentligen att tänka på uppvärmning just nu. Men enligt våra planer ska rörspisen vara klar under augusti. Vi har aldrig murat en rörspis tidigare. Jag har erfarenhet från murning av öppna spisar, samt reparationer av kakelugnar. Dessa kunskaper är dock mycket små.

Planering

Yttermåtten kommer att bli ungefär H 245, B 100, D 62 cm. Takhöjden i rummet är 264 cm. Ytterdelen muras i eldfast tegel 22x11x7 cm som ställes på högkant. Eldstaden muras med samma sorts tegel på högkant. Men eldstaden kommer att ha 4 st väggar helt utan kontakt med yttermuren. Dock en liten kontaktyta vid eldningsluckan. Rökgaserna kommer att gå i plåtrör Diam: 15 cm. Rörspisen kommer att ha det sk tre-rörssystemet. Kakelugnar har nästan alltid fem rökkanaler. Två stycken aluminium rör kommer att leda ut varm luft till respektive badrum och sovrum. Rökrör och värmerör kommer att vara omgärdade av sand. Det kommer att bli ca 10 cm sand mellan rök- och värmerör. Även eldstaden kommer att vara täckt av sand. Vi skall alltså fylla hela innanmätet med sand.

Vi har valt denna konstruktion eftersom vi inser våra begränsningar. Att mura hela rörsystemet med tegel vågar vi oss inte på. Nu blir konstruktionen snarare en kamin omsluten av sand och en yttervägg av eldfast tegel. Det finns ingen i Portugal som kan mura en rörspis. Så alternativen var, låta bli, eller göra en själv. Vi tycker hela projektet är mycket spännande och skrämmande. Kanske har vi gripits av övermod?

Det hade varit en enkel lösning att installera en kamin. Men vi vill ha en värmekälla som kan ge värme under hela dygnet. En rörspis är för oss det enda alternativet, eftersom vi inte har el till elvärme. Vi ska ha dubbelt så mycket isolering i taket som byggnadsreglerna kräver. Kanske är vi lite varnade av alla dåligt isolerade hus här i Portugal Vi vill ha varmt inne på vinter. Ett typiskt svenskt drag!

Please follow and like us:

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *