Undervisning

Det var Ragges skarpa skall som fick mig att gå ut ur huset i går eftermiddag. Upp på gårdsplanen kom grannen Carlos i full fart. Han hoppade ur bilen med en massa ursäktande ord, rörande hans uteblivna besök i söndags. Hans utevaro var inget konstigt tyckte vi då, eftersom det var en regnpiskad dag. Men han menade att han hade glömt bort sitt löfte att komma över för att lära mig beskära stenekar.

Morgondimma

Några minuter senare tågade vi med motorsåg och Ragge ner i Tjosandalen. Jag tyckte att det borde räcka med att han inspekterade mina beskärningar och gav sitt omdöme. Carlos tyckte att det var bättre att han beskar några träd medan jag tittade på.

Frukostplats

Med förfärande effektivitet vräkte han sig över de skyddslösa träden. Lika skyddslös var han själv, då han avböjt både hörselskydd och glasögon. Jag däremot använde bullerskyddet. Spånsprutet från motorsågen kunde jag beskåda från ett par meters säkerhetsavstånd.

Efter det första trädet ville jag ha en fördjupad debatt över hans val av grenkapningar. Men innan jag hade formulerat min första eleganta portugisiska mening, var han redan igång med att göra ett skinhead av nästa träd. Nu började jag bli ängslig! Tog han inte för många grenar? Var inte motorsågens snitt väl grymma? Måste det gå så fort? Slutligen fick jag stopp på honom innan han begav sig in i bland de ej stympningstillåtna träden.

Var är indianerna som skalperat detta träd

Då gjorde grannen en paus, varvid jag fick tillfälle att orda om hans urvalssystem i grenverket. Nu tyckte jag att jag fick ett svagt grepp om tillvägagångssättet. Om jag gör som han, men bara hälften så mycket, då blir det nog bra.

Så blev det avtackning och ivägvinkning. Då bilen lämnade gårdsplanen funderade jag på varför han inte ringde innan han åkte ut. Det är ca 1 timmes resa ToR. Hur kan man bara chansa att det var ett passande, eller möjligt, undervisningstillfälle. Vi hade kunnat varit borta i något ärende. Men det är så i dessa trakter. Alla, även hantverkare och myndigheter, kastar sig lika hejdlöst ut i besöksdjungeln.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

6 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *