Vändpunkt

Solen har äntligen kravlat sig upp ur sin vinterdepression. Visserligen är det länge sedan vintersolståndet, den tidpunkt då dagen är kortast på norra halvklotet. Vi vet att därpå händer det inte särskilt mycket med dagens längd. Allt liksom står och väger. Tveksamt, likt en bakfull fyrvaktare, börjar solen sedan stanna uppe lite längre på kvällarna. Visst är det bra! Vi tackar och bugar, men för oss är morgonljuset det viktigaste. Och det är på den sidan som solen sitter och kniper på sin uppgång. Nu har det dock hänt. Den 11 januari lämnade solen sitt nattläger en liten stund tidigare.

Eftersom vi alltid är uppe före solen, är en dylik händelse något alldeles extra. Med ökad närvaro både morgon och kväll börjar ljusarbetet verkligen ge resultat. Även om vi har haft mulna och/eller regniga dagar hela året fram till i går. Trogna läsare vet att vårt liv är synnerligen beroende av den där slöfocken som inte har kunnat masa sig upp samtidigt som oss.

Utan rejält med sol var eller varannan dag glider vi obevekligt in i ett sorts ”stand by” liv. Det räcker alltså inte att solen är uppe en längre stund på dagen. Den måste dessutom ha fritt fram med sina strålar så att de kan tillverka el genom våra solceller. Elproduktionen har varit synnerligen dålig hela året. Vi har därför valt bort TV-tittandet denna januari, vilket är en stor energikonsument i vårt liv.

Det har sina sidor med egen elproduktion

När sedan dagarna gick utan några strålar, började vi dra ner på belysningen. Några kvällar hade vi 5 värmeljus och lika många vanliga ljus. Inte bara romantiskt utan dessutom värmeskapande, Värmeljus ger ca 30 W och liljeholmens ger ca 100 W. Helt plötsligt hade vi en värmekälla på ca 650 W i salen på kvällarna.

Vi har alltid slösat generöst med levande ljus, De finns att köpa och vi bygger alltid upp ett gigantiskt lager inför vintern. Men det går inte att slösa med el. Om vi har otillräcklig tillverkning, då måste vi dra ner på förbrukningen. Alltså ingen TV, dammsugning eller tvätt. Att avstå från TV är inget större problem. Filmerna finns kvar och vi har massor att läsa. Dammsugningens tystnad ersätts av det milda ljudet av dammtorkning. Tvätthögen har vuxit dramatiskt ute i tvättstugan.

Men i dag har tvättmaskinen arbetat och TV-n står och hoppar förväntansfullt! Solen kom i går och laddade våra batterier så de bubblade av glädje. Med dagens solsken är batteriparken åter laddad till 100 %. Trots det brinner det nu 6 ljus i salen. Vi kan ju inte sluta med myset bara för att vi har el!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

4 Comments

  1. Förstår ert problem med batteriladdning ,en stor besparing har införandet av LED lampor inneburit ur strömsynpunkt.Tv har jag en Lcd om går direkt på 12V .Antar att ni måste han en ganska stor omvandlare till 220v,för tvättmaskin.ITurkiet för ett antal sedan år kunde vi köpa en handdriven tvättmaskin till båten ,bara fylla vatten och veva, Energibesparande och motionsbefrämjande.Vi har försökt med Vindgenerator på Ön men den ger för lite .Och måste placeras högt .Kanske något för Er ? Avvundas ert liv i Portugal .

    • Vi har en omvandlare på 1.200 watt. Det går alldeles utmärkt att driva tvättmaskinen och centrifugera. Men vi kan inte värma vattnet, så det gör vi på en gasplatta bredvid.

      Vem har sagt att livet ska vara enkelt. Ibland tror jag att ett alltför enkelt liv är av ”ondo”./Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *