Bygga en rörspis – del 2

Så har vi börjat uppföra vår rörspis. Hua! Hua! Spännande och nervöst. Detta är ett mycket viktigt moment i vårt husbygge. Om rörspisen inte kommer att fungera, så faller på något sätt hela vår husdröm. Men vi har förberett oss sedan byggstarten. Över 30 månader har vi till och från planerat för detta ögonblick.

Först måste vi nu komma på hur vi skulle dela på de eldfasta tegelstenarna. Kapmaskinen med diamantklinga arbetade sig mödosamt ner någon centimeter i det hårda teglet. Därefter provade jag att dela på det. Med slag! Nej, nej. Teglet bara splittrades i en mängd oanvändbara delar. Därefter endast knacka med murarhammaren (el Magnifico, alla våra byggnadsarbetare ville låna den) och mejsel. Se det gick bra! Knacka några gånger utefter Annas vackert dragna linjer. Öka hårdheten i slagen undan för undan. Då delades stenarna med en hanterbar brottyta. Varje framgång stärker självförtroendet.

Därefter skulle vi kapa de emaljerade stålrören. Där arbetade sig vår maskin snällt genom rören. Anna höll i och jag kapade. Vi var utrustade på ett sätt som portugiser aldrig är. Ögonskydd, hörselskydd och handskar. Vi har problem med att få tag i skarvmuffar till rören. Men vår handelsman sliter gladeligen med det problemet.

Så var det dags för murningen av det första varvet. Nu var klockan 16:30 så vi gjorde en liten sats bruk. Ja det där med bruk är krångligt. I Portugal användes bara eldfast bruk till allt som har med eld att göra. Jag provade en gång att ta upp lera som ett bra alternativ vid spiskonstruktioner. Alla fick då något tomt i blicken! Lera finns bara på vägarna och kan inte användas till något annat än att slira i.

Vi tänker anpassa oss efter reglerna här nere. Men införa små svenska justeringar. För att bygga rörspisen använder vi 3 olika sorters bruk. A: Till ytterhöljet. Kalk 1, cement 0,5, sand 5. B: Själva ugnen/eldstaden eldfast cement. C: Ugnen kläs invändigt med tunnare eldfast tegel, där använder vi lera! Det borde göra alla nöjda!

Under murningsarbetet stördes vi av två törstiga och kärlekskranka ödlor. Vi gillar ödlor. De är så charmiga och trevliga. Kan det bero på att jag tycker att jag alltmer liknar en ödla då jag tittar mig i rakspegeln.

I morgon ska vi infoga både rök- och värmerör. Spänningen ökar! Hur ska det gå? Och framför allt, vad ska vår rörspis heta? Ett litet äktenskapligt gräl är under tillväxt i namnfrågan. Vi behöver hjälp med detta! Kanske någon läsare kan komma med ett namnförslag? Ett namn måste vara vackert, roligt, anspela och ligga lätt på tungan.

4 Comments

 1. Heja! Det första namnet jag kommer på är ELDORADO! Det låter jättespännande med rörspis,jag drömmer om att bygga ett halmbalshus och där bygger de stora eldstäder som jag just nu inte kommer på namnet på, men de måste ju ha samma tanke med nåt slags magasin för att hålla kvar värmen! Må gott! Gunilla o Kajsa o Bosse

 2. Namnförslag: Ödlan, eller Den svenska ugnen, Svenskugnen, eller kanske Äktenskapsgrälet… (eller Namnkivet, Kivet). Snälla Tänd Kivet nu, jag fryset!

  Hur gick det med cementmureriet, hemma kör man ju helt med lerbruk.?
  Ja man hugger tegel, inte skär, inte klyver med mejsel, helt rätt som ni gjort, blir bra fästyta för (ler-)bruket.

  Man kör väl lerbruk i de flesta länder? Cementen kan pulvriseras av hetta, och den är väl väl stark?? Regel: bruket alltis svagare än stenen; cement väl starkt för tegel, dvs teglet kan spricka i st för att fogen glider (svagare).

  Lycka till med eld och mur!
  Valter Isander
  Rönninge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *