Viktproblem

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Rubriken väcker inte någon förvåning hos de som känner oss. De vet att Jan är för mager och Anna är för mullig. Men nu är det inte oss vi pratar om. Nej, nej! Det är en ännu namnlös skapelse som sakta växer fram i vårt allrum. Rörspisen som nu har fått sin grund är föremålet för viktproblemet.

Då vi planerade rörspisen var vårt enda problem hur hon (det måste vara en hon) skulle tillgodose vårt behov av uppvärmning. Spisen står i allrummet, i hörnet mot sovrum och badrum. Hon ska värma hela huset under den rysligt långa och kalla vintern. Ja där tog jag i. Inte är den så lång och kall. Men det kan kännas som, så om man inte har tillräcklig uppvärmning.

Spisen ska ha rör som leder uppvärmd luft till badrum och sovrum. Dessa rör och rökrören kräver att spisen har en viss volym. Därtill kommer vår, läs Jans, rädsla att inte kunna göra en tillräcklig tät och funktionsduglig spis. Dessa saker tillsammans har inneburit att vi tagit till spisens mått med en liten säkerhetsmarginal. Klokt, förståndigt, vettigt och obetänksamt. Varför obetänksamt frågar ni er? Jo det är så att ju mer säkerhetsmarginaler vi tar till, desto tjockare blir spisen.

Tjocklek parad med höjd = vikt. Vi har idag räknat igenom alla detaljer som ska ingå i rörspisen. Resultatet blev en chock ur viktsynpunkt. Vår efterlängtade och dyrkade spis kommer att väga närmare 1,800 kg. Hon motsvarar viktmässigt två små personbilar. Detta har vi inte tänkt igenom så där fullständigt.

Problem! Fundamentet är inget problem. Fast mark, ovan på det 15 cm armerad betong + 8 cm oarmerad betong. De sista 8 cm är en betongplatta som innefattar hela allrummet. Nej vi tror att problemet kan bli trögheten! För att få denna gigantiska skapelse varm, så kanske vi måste börja elda 2 veckor före önskvärd uppvärmning. Men när hon är varm så kommer hon att behålla värmen hur länge som helst. Naturligtvis rör vi oss här om 1-2 dagar. Hur varm ska vi då elda henne? Det vet vi inte ännu. Mellan tummen och pekfingret så tror vi att en yttertemperatur, mitt på hennes framsida, på 30–40 grader är tillräckligt. Vi har spännande och intressanta forskningsprojekt framför oss.

Vad kan viktväktarna göra åt henne?

Vi har dock börjat arbeta på ett bantningsprogram. Minskad volym, andra sorters tegel, mindre mängd sand. Men frågan kvarstår! Är det negativt om spisen är tung. Naturligtvis går det inte att värma upp henne för att ta udden av en kylig kväll i november. Men vi kan elda med öppna luckor då. Mysigt och romantiskt. Kanske vi ska skaffa en djurfäll att ha framför spisen. Eller är vi för gamla för det? Bara problem!

Alla inlägg om våran Sonja

//Jan

Please follow and like us:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *