Podgorica

Utanför vårt lilla hus rasar vinden och sliter i allt löst. Regnkaskader kommer med ojämna mellanrum för att hålla blåsten sällskap. Ganska maffigt och dessutom uppseendeväckande fräckt, eftersom sommarmånaden maj är här. Floden Ardila har svällt upp till vinterns högsta nivå och landskapet har därmed fått ökad skönhet och dramatik.

Det blöta vädret fick naturligtvis Siffernissan Anna att börja leta statistik. Först vår egen, vilken vi tycker är mycket upphetsande. Vi började med regnmätningen november 2006 och tänker fortsätta tills vattnet tar slut. Siffrorna fick oss att inse att det regnar lika mycket i Portugal (PT) som i Sverige (SE).

Då vi kom ner till PT hade vi med oss känslan av ett förtorkat landskap huvudsakligen befolkat av gnuer och turister. Men värmen och torkan den finns bara här på sommaren. Och det är då turisterna skaffar sig vanföreställningen att det är torrt i PT.

Svullen Flod

Svullen Flod (utsikt från vår terrass)

Vi tycker bäst om soligt väder, men inser att regnet är en livsnödvändig, om än tråkig solsläckare. Därav följer att regnet ska komma med ös! De millimeter som behövs måste komma under så kort tid som möjligt. Det är endast då som vi kan få njuta av många soltimmar. Sålunda vaknade nyfikenheten på hur det egentligen var i relationen mellan regnmängder och solskensdagar.

Till vår lycka hittade Anna spännande statistik på Current Results. Medan vår egen nederbörd tvättade Frasse skinande ren, tillbringade vi en lång, och intressant, eftermiddag i Europas väder. Ni får göra era egna upptäckter, men en liten redogörelse kommer här om Bryssel vs Podgorica (Montenegro). Alla siffror är medeltal/år.

Bryssel: soltimmar 1.546, regndagar 199, mm 852
Podgorica: soltimmar 2.480, regndagar 101, mm 1.661

Eftersom vi är solälskare, skulle vi gärna bo i Podgorica även om det tydligen är ett av Europas blötaste ställen.

Vi får ofta mejl från personer som vill flytta ner till PT. De vill veta vad vi har för olika åsikter om landet och dess möjligheter. En punkt som vi alltid försöker understryka är att klimatet varierar mycket mellan PT:s olika delar. Västra kusten är t.ex. mycket nederbördsrik. Titta bara på Portos statistik.

Nå hur har vi haft det de sista regniga dagarna. Jo vi har varit nyttiga mellan regnskurarna. Grönytorna har blivit klippta och Brudkronorna har blivit bortrensade av mig och Ragge. Hela tiden har vi bevakat molnens framfart. Det har gällt att inte vara för långt från huset. Sedan i torsdags har det fallit 100 mm och vi fortsätter att räkna!

Ardila som bredast

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

8 Comments

 1. Just nu öser det ned hos oss också! Jag sitter och tittar på och funderar över att sy mig en regnrock, vi borde skaffa oss en vattenmätare.

  Men jag misstänker att ge det några veckor så är det inte det jag längre sitter och klurar över. Då komme i stället alla skugglösningsfrågor fram istället, de som vek undan i höstas.

 2. Vi har suttit i en annan del av Portugal och suckat högljutt denna sista vecka. Gasvärmare, torktumlare och sydväst har stått på önskelista/inköpslista.
  Existensiella frågor av typen” varför valde vi Portugal ” har osökt också dykt upp. Därför var det glädjande och trösterikt att läsa Current results länken.
  Portugal ( ialfall Lissabon) klarar sig riktigt bra när det gäller temp o soltimmar:) . Även om man just nu tänker att någon desperat portugis mutat siten;-)

 3. Om regnet fortsätter i oförminskad takt över er. Då blir det väl att ställa om byggplanerna från vedförråd till en Ark.
  Regnet torde väl vara positivt för grundvattnet och att grönskan stannar kvar några dagar extra. Är det risk för skördeskador i lantbruket?

  • Eftersom Eiran ligger på ca 170 metes höjd, så avvaktar vi lite med arkbygget, men det är klart. :-)

   Ja, det är risk för både oliv- och vinskörden i höst. Just nu blommar de och de häftiga slagregnen kan slå söner blommorna./Anna

 4. Ja nog ser det ut som upp och nervända världen. Vi har haft +25 och ända upp till +27 gr på balkongen. Och hos er regnar det :( och temperaturen har inte varit något att skryta om ser vi på väderkartorna.
  Nu hade vi tur när vi var i PT för vi upplevde bara en regndag på hela tiden. Ska man tänka positivt så är det ju bra med regnet både vad gäller brunnarna och grödan. Tids nog får ni nog era soltimmar också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *