Nattöppet

Värmen är här nu! Inte så att vi har blivit överraskade av något oväntat. Snarare tvärt om, eftersom maj var en rysligt regnig och sval månad. Sommaren har sina praktikaliteter på samma sätt som vintern har sina. Det är alltså en fråga om anpassning.

Vi har lättast att vänja oss vid att äta frukost ute på planen. Solen värmer. Det är ett måste med halmhatt och solglasögon. Men det är inte besvärande varmt. Bara så där krispigt ljuvligt som löftet om en varm dag kan bära med sig. Hela förmiddagarna går i den behagliga temperaturens lunk. Våra dagliga sysslor samt arbetet på vedboden, flyter lätt under förmiddagarna.

Så vid lunchtiden, börjar värmen bli alltför påträngande. Med Ragge i spetsen går vi in i husets svalka för att få mat och siesta. Oftast har vi ätit lunch vid 14-tiden. Därpå följer den ljuvliga siestan. Vi måste på något sätt vara programmerade, eftersom sömnen kommer till oss så snabbt. Ragge ligger på golvet i sovrummet inne hos Anna. Jag slumrar på soffan Ektorp i salen.

Siestan tar ca 1 timme, vilket betyder att eftermiddagen har börjat då jag kliver ut ur huset. Då har skuggan kommit vid östra altanen, vilken är den naturliga väntplatsen i avvaktan på att dagens hetta ska stilla sig. Graderna vibrerar runt + 35 i skuggan. I huset har vi då ca + 25. Att det är så svalt i huset beror på att vi har solskydd (toldos) utanför de stora glasytorna.

Stora glaspartiets Toldo sätt upp för säsongen.

Stora glaspartiets Toldo sätt upp för säsongen.

Solens strålar har en våglängd som passerar genom glas. Dessa strålar ger vintertid en behaglig värme i huset. Denna värme har en våglängd som har svårt att passera ut genom glaset, varför värmen stannar kvar inomhus. Sommarens toldos stoppar solstrålarna utanför glaset. Den värme som då skapas har den våglängd som har svårt att ta sig igenom ett fönster. På detta sätt har vi möjlighet att hålla sommarhettan utanför huset.

Vårt hemliga vapen i värmekampen är Alentejos svala nätter. En portugisisk vän påstod att vi bor i en öken. Och där är alltid nätterna svala/kalla. Hur som helst. Under den tid då vi har lamporna tända, har vi fortfarande alla fönster stängda. Det beror på den otroliga mängden små insekter som inget myggnät kan stoppa. Dessa småkryp söker sig till ljuset och surrar likt yrsnö (ursäkta liknelsen) utanför fönsterglasen.

Men så kommer sänggåendet och vi släcker alla lampor. Efter en 10-15 minuter går jag upp i svärtan och öppnar alla myggnätsförsedda fönster. Nu kan den nattsvarta svalkan börja fläkta in i huset. Då vi vaknar på morgonen har vi runt + 20 i salen. Huset är nedkylt och vi är rustade att möta den kommande dagens hetvåg! Receptet är alltså att ha huset stängt på dagen och öppet på natten!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

6 Comments

 1. ”Ha huset stängt på dagen och öppet på natten.” Tänkte inte på det. Ibland tycker jag att det vilar en vetenskaplig noggrannhet över ert liv där ”i öknen.” Kanske är det därför ni anpassat er så väl.
  Vetenskaplig noggrannhet ska inte förringas utan alltid tas på allvar.
  Ha de gott i sommarvärmen! Natt som dag.

  • Jo, när man som vi bor lite sisådär modernt, läs solenergi, kan vi ju inte lösa problemen med att ösa på el. AC är inget alternativ för oss och ibland under värmeböljor kan temperaturen gå upp till 40 g i skuggan. Då gäller det att veta när man ska öppna fönstren och när de ska vara stängda./Anna

 2. Det är bara ett fel med er blogg, och det är att man blivit beroende. Ni skriver (jag förutsätter att ni två hjälps åt) så levande och vackert om livet i Portugal att man kastar sig över datorn efter jobbet för att få läsa något nytt. Och jag imponeras av er noggrannhet när det gäller både boende, hund och gamla bil. Skriv gärna mer. Er blogg borde bli en bok. Underbar läsning om vanligt vardagsliv i Portugal. Glad att få följa er.

  • Tack annar. Bloggen är en gemensam skapelse. Jan står för orden men temat för dagen bestämmer vi ofta ihop. När orden är satta på pränt läser vi gemensamt igenom och jag har ibland åsikter om ordval. Därefter tar jag över gör det tekniska med att lägga in text och bilder. Det skulle Jan inte klara 😉 . Vi kan säga såhär ingen blogg utan den andra. Jag skulle aldrig få till texten som Jan och han skulle inte klara det tekniska./Anna

 3. Vi har också ett parti som borde ha toldos (samma ord på spanska). Bättre att ha det på utsidan så att värmen inte ens kommer in! Ska bar akomma på någon vettig lösning bara på ett hus som inte ens är vårt.

  Här är det ännu någorlunda OK nattetid men vi bor ju inte i någon öken utan här kommer det att bli ganska svettigt under den mörkare delen av dygnet – också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *