Värmestriden

Under de 6,5 år som vi bodde i husvagnen Tjosan, var somrarnas återkommande hetvågor, den tyngsta utmaningen. Värmen gjorde att det inte gick att vila i Tjosan under hela dagen. Ofta satt vi utomhus ända tills mörkret och insekterna drev oss in i ugnsvärmen.

Det är svårt att mota hettan utan riklig tillgång på el. Och vår elförbrukning måste bygga på låga effekter, så där har vi inget vapen att slåss med. Utomhus är självfallet poolen den största lindringen. Därtill kommer Spruttan som gör att vi alltid kan hålla kläder och halmhattar svalkande fuktiga.

Även de hetaste dagar börjar oftast med en sjön morgonsvalka. Det är då som vi öppnar glasdörrarna till terrassen och låter den stora fläkten vräka in morgonluften i huset, Fläkten står i morgonskuggan på terrassen med en termometer bredvid sig. Så länge som temperaturen där ute hos fläkten är lägre än inomhus, får den stå och jobba. Vi håller naturligtvis ett vakande öga på siffrorna. Fläkterande upphör då det är mindre än en grads skillnad. Ofta kan fläkten kämpa från 05:30 till 9-tiden. Men sedan sluter vi till alla husets öppningar åt öster och söder.

Här jobbar fläkten mot högtryck

Här jobbar fläkten mot högtryck

Arbetet och sysslorna kan börja ungefär samtidigt som huset bommas igen. Jag är utomhus fram till den efterlängtade lunchen vid 14-tiden. Då är byggplatsen helt utan skugga och hettan börjar bli besvärande. Lunchen innebär att arbetsdagen är slut. Hettan sänker sig över Alentejo och brukar kulminera vid 16-tiden.

Under dagens lopp stiger graderna i huset i takt med hettan utanför. I skuggan där ute dallrar 37 grader medan vi inomhus, inledningsvis, kan fröjdas åt upp mot 10 grader lägre. Men värmen kryper in i huset. Medan fläkten surrar i salen inbillar vi oss höra hur 10-delarna tickar uppåt på termometrarna. I detta läge gäller det bara att uthärda.

Solen börjar slicka horisonten och vi börjar glänta på gardinerna och speja efter kvällslindringen. Men ibland, som i söndags, dröjer undsättningen. Då var det 30,3 kl 22! Då stängde vi in oss i sovrummet, som är husets svalaste utrymme med bara +25. Jag klev sedan upp mitt i natten och öppnade husets alla fönster i ett försök att få in lite lindring.

Hetvågorna är en kamp som vi måste genomföra flera gånger varje sommar. Det är priset vi betalar för att få njuta av klimatet resten av året!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

12 Comments

 1. Trots att det är samma ( lilla) land så olika det kan vara. Här på Silverkusten bygger vi in oss i uterum med tillhörande spis för att kunna elda i när den oftast svala kvällen kommer. Oftast mycket behaglig värme under dagen, men vi kan verkligen sakna ljumma kvällar. Och fenomenet att trots boende i norra Sverige med sina ibland -30 grader, så har vi aldrig varit så besatt av fleece, ylle och andra varma ting som sedan vi kom hit till Portugal och fått kämpa med dess bitvis bistra inomhusklimat. För och nackdelar som med mesta i livet med andra ord 😀

 2. Jag kan tänka mig att det var jobbigt med hettan i husvagnen! Kanske därför husvagnssemester inte är så populärt i södra Europa som i Sverige till exempel. Vi har nästan alltid svalkande vindar från havet, så vi behöver inte svalka med eldrivna apparater som tur är. På vintern är vindarna ibland lite väl svalkande. På sommaren också enligt vissa.

 3. En bekant till mig kylde sin heta husvagn i grekland på detta sätt,
  han inskaffade gamla & billiga Häst Filtar från ett Stuteri i närheten,
  sedan byggde han en liten upphöjning av husvagnstaket max 10.cm,
  sedan fäste han dom ihop sydda filtarna på det extra taket med spik,
  taket ska vara lite lutande dvs ena sidan är 5.cm hög & andra 10.cm
  med fri sikt under det från en sida till den andra.

  När allt var klart kom det roliga, via den Brunnen där han fick sitt dricksvatten pumpade han upp till en 1000.liter behållare bredvid husvagnen, sedan med en soldriven pump vätte han filtarna på extra taket, värmen ångade bort vattnet & fick ett lätt & fuktig luftdrag att kyla husvagnstaket.

  sen var det bara att med vissa mellanrum fukta filtarna & fylla tanken varje vecka (en del vatten gick åt till disk & dusch) annars räckte tanken ca: 25.dagar.

  Filtarna fick ju bytas när dom blev dåliga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *