Varmt

Dag efter dag trampar in i vårt liv fullpackade med plusgrader. Aldrig tidigare har vi varit med om att temperaturen legat runt +40 under så lång tid. Hela juli har vibrerat runt det strecket. Med tanke på gradernas övervåld, är det synnerligen förvånande att vi sover gott varje natt. Det betyder inte att nätterna skänker en riktig svalka. Nej, nej. Det är sällan som natten dalar under +20. Men vi har ändrat vår taktik mot hettan. Den nyinköpta stora fläkten surrar varje natt. Dess uppgift är att få luften att lämna huset så att nattsvalkan kan komma in.

Värmen gör att vi skjuter på kvällsduschen allt längre in i kvällen/natten. Självfallet viktigt om man vill lägga sig fräsch och sval. Dessutom innebär det att vårt tvättvatten har hunnit svalna lite. Vi har nämligen problem med vårt kallvatten. Ja nu måste jag erkänna att vi har inget kallvatten. Allt vårt vatten är varmt eller lite för varmt. Den dusch som skall ge oss en efterlängtad uppfräschning blir i stället den skållande upplevelse som endast en vinter kan efterfråga!

I denna allomfattande värme, är poolen vårt svala tempel. Så obeskrivligt ljuvligt att få omsvepas av dess svalkande vattenmassor (ca 14.5 kubikmeter). De senaste dagarna har jag mest kunnat titta längtande på den lockande blåheten. Anledningen är en söndersparkad lilltå på högerfoten. Plåster och pool är inte den bästa kombinationen. Just nu tillåter jag mig endast ett dopp per dag. Det genomföres med den skadade foten på poolstegen ovanför vattenytan. Men för att komma upp ur badet, måste tån ner i vattnet. Alltså ett läge som kräva yttersta snabbhet!

Stackars tå.

Stackars tå. Här gäller det att skydda den.

Annars går vedbodbygget sakta framåt. Fönstret sitter monterat på stålbalkarna och brädorna som skall vara underlag för väggplåten är på plats runt fönstret. I går var det meningen att jag skulle montera den första fasadplåten runt fönstret. Men plåten ville inte medverka i tillskärningsarbetet. Denna ovillighet var inte oväntad. Jag visste att plåt med falsar (ondulerad) har en obändighet som inte passar bra ihop med en plåtsax. Men inte hade jag förväntat mig en sådan total ovilja till samarbete.

Fönster på plats

Fönster på plats

Det är bara att acceptera att plåten inte går att klippa utan specialverktyg. Och hur ska jag kunna hitta ett sådant verktyg i dessa trakter. Och vinkelslip är inte att tänka på. Den arbetar alldeles för fort och stänker glödande spån över plåten. Dessa spån bränner sig fast och börjar rosta under kommande vinter. Här gäller det att handsåga! En sticksåg skall införskaffas och därpå skall jag besegra plåten med slit och släp!

Inte direkt samarbetsvillig

Inte direkt samarbetsvillig

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

6 Comments

 1. Hej Jan.
  Kan berätta att jag har kapat säkert 100 sådana korrugerade plåtar under min tid som bonde.
  Hade samma problem som du i början innan jag kom på knepet:
  Elektrisk sticksåg, försedd med den mest fintandade klinga för metall, som finns att uppbringa.
  Möjligen skulle en tigersåg fungera också. Har dock inte provat. Såga med handsåg är för jobbigt.
  Se bara till att spänna fast plåten med en bräda även på ovansidan så nära kapstället som möjligt för att undvika vibrationer.
  Lycka till,
  Lars

 2. Rekommenderar att Du stoppar foten i en tät plastkasse (Lidl eller likvärdig) och knyter med en gummisnodd/band för att hålla tät. Knyt inte för hårt så att det blir stass i foten, då kan det gå riktigt illa.
  MVH Johnny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *