Löftet

I går gjorde vi klart taket på vedboden. Därmed är större delen av det yttre arbetet klart. Det där med ”större delen” betyder att arbetet INTE är klart. Det saknas plåtbeslag på hörn och runt taket. Men dessa saker ligger under rubriken småtjafs, och solkar på intet sätt ner vår tillfredsställelse över att vi kommit så långt.

Nu ska golvet göras i ordning så att Vebo (nytt namn) kan ta emot veden som ligger i en stapel utanför Tjosan. Golvet är mycket viktigt, eftersom jag lovat Anna att Vebo skall vara garanterat mus och ormfritt. Dessa intränglingar har en ofattbar förmåga att leta sig in genom varje springa. Mössen tar sig gärna in genom att gräva gångar ner i jorden.

Anna har under många år tappert kämpat med sin ormfobi i våra gamla uthus. På den tiden hade vi ormar under kylskåpet, vilket allvarligt påverkade Hustruns kulinariska äventyrligheter. Nu har vi kylskåpet i huset, varför jag tyckte att några gröna snokar i vedboden inte skulle vara så påträngande. Däremot är möss vandaler som gnager sönder och lortar ner. Genom att stänga ute mössen blir vi också ormfria. Golvet är alltså vår viktigaste befästningslinje i marodörskampen.

Inga möss eller ormar släpps igenom

Inga möss eller ormar släpps igenom

Vebos plåtväggar skall på insidan förankras i en sträng av betong. Detta betongskikt skall gå någon decimeter in i boden. Sedan skall själva golvytan bestå av ett rejält lager av singel/klinkers. Ena halvan kommer att bli till förvaring av redskap och arbetsbänk. Där har jag tänkt mig att lägga alla överblivna golvklinker i en bädd av stenmjöl. Då kommer jag att kunna städa den delen av golvet. Vedavdelningens singelgolv kommer att bli svårstädat. Men tanken på att behöva gjuta ett betonggolv känns som en motbjudande överkurs. Kanske har jag börjat bli för gammal för tunga arbeten?

Plåtväggen som ska förankras i betong.

Plåtväggen som ska förankras i betong.

Under byggets gång, sedan början av maj, låg alla vägg- och takplåtar på västra altanen. Vi tvingades därför gå en halvcirkel ut på planen i alla ärenden till och från uthusen. Alla flitiga stegen nötte, ganska omgående, bort gräsytan, Det blev alltså en bågformad stig fram till uthuset. I går tog vi bort den sista av altanens plåthinder. Jag sopade ytan och gjorde allt fint och praktiskt. Det hjälpte inte, för vi fortsatte att gå på stigens omväg, Vi var tvungna att säga åt oss själva att följa plattgången över altanen. Tänk vad fort man får vanor!

Svårt att göra sig av med en vana

Svårt att göra sig av med en vana

En ljuvlig regndag

Morgonritual

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

10 Comments

  • Hej Kenneth
   Din fundering är säkert riktig. Nu är plåtarna som kommer i kontakt med mark och betong Inte väggplåtarna som är monterade på stommen. De är löst ditsatta avkapade bitar. De ska fungera som en sorts gjutform. När det hela är klart kommer de att vara täckta av jord/singel från utsidan och betong/singel på insidan. En del kanter kommer att synas bakom veden. Ev. rost kommer alltså inte att beröra själva fasadplåten. (Hoppas jag)/ Jan

 1. Fler funderingar…
  Konstruktionen är helt tät. Inte minsta lilla ventilationsöppning. Det förutsätter att veden är helt torr innan den kommer in. Väl därinne har den ingen chans att torka. Är den inte torr kommer det att bli väldigt fuktigt. Verktygen kommer att rosta. Dessutom ryker det mycket i kaminen.
  Föreslår att du sätter in flera ventilationsöppningar, både vid golvet och vid taket.
  Dessutom bör veden staplas på lastpallar så att luften kan spridas lättare.
  Lycka till/Lars

  • Hej Lars
   Vi har tänkt oss att montera vita plåtventiler nertill på väggarna, om behov uppstår. Nu är det stora ventilations springor mellan tak och vägg. Veden är torr då den kommer in. Lastpallar skapar ett obehagligt utrymme där eventuella intränglingar omedelbart kommer att flytta in. Vi har lastpallar i vår nuvarande vedbod och tycker att det ska bli så skönt att slippa dem. Men om veden inte mår bra, då får vi tänka om. Du bor i ett regnigare och kallare klimat. Vår sommarhetta klämmer duktigt ut mycket fukt ur veden!/ Jan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *