Bunkermentalitet

Fläkten står på golvet i salen och sprutar luft runt våra kroppar, där vi sitter i soffan. Det är seneftermiddag och utanför huset klöser hettan på över + 40, mot husväggarnas skyddande mur. Självfallet går det ingen nöd på oss. Förmiddagen var som vanligt fylld av en mängd flitiga aktiviteter. Alla utförda med sedvanlig raskhet, eftersom vetskapen om eftermiddagens oundvikliga hetta styrde vårt agerande. Men nu senare på dagen kan vi bara konstatera att det är otroligt tråkigt med denna hetta.

Gäller att vara flitig innan hettan tar sitt grepp

Gäller att vara flitig innan hettan tar sitt grepp

Men är vi inte instängda i huset också under vinterregnens ihållande angrepp? Visst är vi det. Borde vi inte hantera sommarens oundvikliga rumsarrest med samma nonchalanta inställning, som vi bemöter vinterhalvårets stugsittning?

För att kunna förklara skillnaden mellan de olika inlåsningarna, måste vi bli ganska filosofiska. Låt oss börja med vinterförhållandena. Då är huset en mysig tillflyktsort inför vädrets anstormning. Sjunkande inomhustemperaturer bemöter vi med en ny brasa i Sonja, eller en värmekick genom gaskaminen Carmen. Vi går fram till fönstren, ofta med ett glas mustigt vin i handen, och tittar ut på vinterns raseri. Med en rysning tackar vi vår lycka att vi har ett varmt och mysigt hus till skydd.

Embryot till vinterns mys.

Embryot till vinterns mys.

Hela förhållningssättet är alltså en självgod förnöjsamhet över våra levnadsomständigheter. Vi har det bra! Vi har det varmt! Vinterns raseri berör oss inte. I vår kokong har vi det mycket trivsamt och vi har inga behov att gå utomhus.

Sommarens hetta har en helt annan dimension. Först är det fråga om det absurda att inte kunna vara utomhus fast solen skiner och poolen plaskar. Det är vackert väder och som svensk ska man vara ute då! Sedan kliver värmebekämpningen fram. Och ni ska veta att det är inget stort steg, eftersom vi i princip saknar adekvata vapen i den kampen.

Poolen är naturligtvis vårt bästa vapen, men den är utomhus. Ett dopp har sin avsvalkade njutning, som snabbt försvinner med den kylande avdunstningen. Efter en plaskande sejour ligger kylan kvar en 10-15 minuter i kroppen. För att få ett långvarigare resultat måste vi bada med kläder på. Mycket effektivt men inte lämpligt om vi vill gå inomhus. Det medför ett ständigt droppande, förstår ni!

Det blir aldrig något mys över stugsittandet sommartid. Fläkten skänker lite lindring, utan att skapa den där tacksamheten hos oss. Det är sommar och den ska upplevas utomhus. Huset blir i stället en bunker. Kvävande, trångt och ogästvänligt. Vi är skyddade. Hettans bombardemang når oss inte riktigt, men kul är det inte!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

12 Comments

  1. Samma här, runt 40 har vi haft i går och i dag. Vi har moteld, AC som fläktar kyla och jag har AC också i form av Assassin´s Creed, xbox-spel, för att mota tristess – jag kan ju inte städa jämt. Kan också driva tiden med att traggla bok på portugisiska (svensk deckare). P-Å han pysslar ju med datorerna oavsett. Och det är just denna överdrivna hetta, som håller oss inomhus när vi vill vara ute, som gör att vi söker oss västerut. Några grader svalare gör skillnad.

  2. Sitter på en uteservering i min lilla stad efter att ha lämnat dottern på skolan. Luften doftar underbart av solvarm asfalt, morgondagg och mogna äpplen. Solens sensommarvärme på min rygg är behagligt omfamnande. Kaffet är gott och himlen uppkäftigt blå. En dag om året är klimatet bättre här än hos er. Kanske bara en dag, men en dag att minnas! 😉

  3. Igår lämnade vi hemmet i 31 graders värme för att åka till favoritstranden ca 8 km bort. Där hade det hunnit samlas dimma sedan jag kollade på http://www.beachcam.pt och var bara 20 grader, med kall vind från havet och vi frös! Så mycket svalka hade vi inte tänkt oss! Som tur var sprack det upp och blev skönt efter någon timme.
    40 grader blir det nästan aldrig här, havet kyler av och det är nästan alltid lite bris. I natt blåste det in ett åskväder från havet med överraskande regn så ny är utedynorna blöta. Skickar lite bris och dimma till er.

  4. ”Huset blir i stället en bunker. Kvävande, trångt och ogästvänligt”. Har inte sett nån mäklare som använt sig av detta ”försäljningsargument”. För väl då att det alltid går att locka med sol och värme. Ha de gott vare sig ni befinner er inne eller ute!

  5. Här på kusten blir det som Åsa nämner aldrig den riktiga hettan utan ofta behagligt på dagtid MEN oj vad vi kan sakna varma kvällar! För jag tänker att när solen gått ner sitter ni i behaglig värme och njuter. Här är det mer kofta, uterum med tak ( mot fukten) och helst också en eld som gäller även i augusti. För och nackdelar som med det mesta i livet :-)

  6. Södra Sverige har under helgen haft en värmebölja och nu drar åskan in från Danmark. Från 27 grader till kommande natts 17 grader. Nästan tropisk värme och delfiner i Öresund. Känns som att klimatet och vinlivet från södra Europa har kommit hit. Över 30% i en undersökning var oroliga för sina alkoholvanor. Kanske skall vi vända på charterströmmarna??

  7. Det är just på grund av denna hemska hetta vi njuter av den svenska sommaren. Det har varit en fin sommar och nu njuter vi av att plocka bär och svamp. Nästa vecka ska vi till fjälls och vandra lite och sedan Hälsingland en vecka. Efter detta kan vi börja tänka på Portugal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *