Hämnden är ljuv

… Eller pagamento com falta

I torsdags var Fönstertomten här för de sista justeringarna av fönstren. Det skulle tätas med silikon. Handtag skruvas fast på skjutfönstren och nytt lås på entréfönstret. Samt överlämnas en faktura. Ja den var naturligtvis klar samtidigt med att arbetet var klart. Visserligen var arbetet utlovat att vara klart till den 15 maj, men vi är ju ändock ännu i samma år.

Medan Fönstertomten gjorde de sista momenten gick jag bort till Anna med fakturan. Hon satt och tryckte i Jörns skugga och löste korsord. Vi kollade båda fakturan. Beloppet var riktigt, allting tycktes stämma. Det enda som var lite problematiskt var de olika posterna. Det var angivet i fakturan att den innefattade två ”sacada” , två balkong/terrassdörrar!

Vi har två dörrpartier. Ett med två dörrar, ett med fyra dörrar! Hade Fönsternissen glömt att ta med partiet med fyra dörrar i fakturan, eller? Var det så att varje glasparti räknades som en ”sacada”. Lite lurt! Om vi betalade denna faktura, vad skulle vi då göra om Fönsternissen kom med en tilläggsfaktura senare?  Varken Anna eller jag tycker om formella oklarheter. Om vi skulle betala en faktura så måste allt otvetydigt angivas. Vårt krismöte slutade med att vi enades om att inte betala fakturan! Den var helt enkelt ofullständig!

Jag återvände till Fönstertomten, som just avslutade de sista momenten. Han blev lite förvirrad då jag sade att vi ville ha en annan faktura. De två ”sacada” förklarade han med att man räknade antalet öppningar i fasaden. Två öppningar med dörrar, visserligen olika stora öppningar, är två ”sacada”. Det är möjligt att det stämmer, sade jag. Men vi ville ha en ny faktura där de båda glaspartierna var upptagna var för sig med antalet dörrar per parti angivet. Då skulle vi betala fakturan, som förövrigt var helt korrekt.

Fönstertomten förstod att det inte skulle bli någon check. Vi hjälpte honom att packa ihop och vinkade av honom. Vår telefon ringde 45 minuter senare! Kan ni gissa vem som ringde? Rätt, det var Fönsternissen! En upprörd Fönsternisse som helt glömde bort nödvändigheten av att prata långsamt. Jag fick honom att förstå att vi skulle betala fakturan ”sem falta” (ha, ha) så fort den ändrats enligt våra krav. Vi kunde betala fakturan nästa gång vi åkte in till Moura. Men nej, nej! Nu hade Fönsternissen bråttom! Vi måste påstå att det var en ny sida hos honom!  Han skulle komma ut nästa dag med den ändrade fakturan.

Tidigt på förmiddagen i dag kom han körandes i ett stort dammoln. Fakturan var ändrad till vår belåtenhet varför han fick sin check. Därefter tog han sig tid att åter beundra rörspisarbetet samt oroa sig över de stora ljusinsläpp som vi nu hade i huset. Vi tror att han var mycket lättad över att han ändock fick sina pengar, om än försenat med en dag. Han själv var två månader och tre veckor försenad.

Missförstå oss inte Fönsternissen är en mycket vänlig och tillmötesgående person. Någon som det är lätt att tycka om. Vi kommer att ha affärer med honom i fortsättningen.

//Jan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *