Omvispning

Gårdagen var en av dessa dagar som får oss att känna våra år. Vi var nämligen tvungna att ställa i ordning inför denna dags besök av cisternleverantören. Den mannen skulle inte bara leverera en ny vattentank, utan dessutom laga den gamla. Det betydde att hela vårt vattenförsörjningssystem skulle kopplas ur. Utan vatten kan man dock inte leva, så därför inleddes gårdagen med att fylla alla husets behållare med vatten. Man kan tycka att 19 st flaskor med 5 liter vatten borde räcka någon vecka. Då ska vi säga er att ni har ingen koll på er egen vattenkonsumtion. Varje svensk lär i snitt förbruka ca 150 – 180 liter vatten varje dag.

Här gäller det att lagra vatten inför belägringen

Här gäller det att lagra vatten inför belägringen

Nu fyllde vi badbaljor och kastruller också. Dessutom låg poolen där utanför och skvalpade lite lojt i sensommarvärmen. Där hade vi säker spolvatten till toan för 6 månader eller mer. Massor av livets vardagligheter kan skötas med vatten som hälles upp med hjälp av en skopa. Anna tycker att det jobbigaste är att inte kunna skölja händerna under kranen, då hon sysslar med matlagning. Enklast är själva duschandet. Där spelar det ingen roll att vi inte har något vatten ur kranarna. Vi öser då alltid vatten över oss med ett litet handfat från en stor balja.

Den gamle vattencisternen tömdes på allt vatten. Det gick enkelt, men vi ville samtidigt få bort all bottensediment som 8 års vattenförbrukning hade lämnat efter sig i tanken. Jag stod med en förlängd borste och rörde om i HB medan bottenventilen stod helöppen. Ut kom en kaffeliknande sörja som genast fick oss att fundera på att dricka te på morgnarna. Med sjunkande vattennivå minskade även utflödet från tanken. Det krävde utökad omvispning från min sida.

Här vispas det rejält

Här vispas det rejält

Urk

Urk

Så kom vi till den nivå då inget mer vatten frivilligt lämnade HB. Kvar låg kanske 200 liter bottensörja. Det var då jag hämtade gamla madrasser från Tjosan. Målet var att knuffa omkull HB på det mysiga underlaget och därmed skulle sörjan i bottnen kunna rinna ut. Men hur knuffar en gubbe på knappt 59 kg omkull en vattentank med 200 kg vatten i botten? Det blev en gungande manöver. En stånkande putt på sidan fick en våg av vatten att välla mot utflödet. Lite rann ut, men större delen av skvalpet störtade tillbaka mot min sida. Min kraftansträngning hade kanske fått ut 10 liter vatten. Det var alltså bara att stånka vidare med allt skakigare armar.

Med skakiga armar

Med skakiga armar

Till slut blev HB så tom att jag, tillsammans med Anna, orkade stjälpa omkull honom på madrasserna. Därpå återstod det lilla stöket med att göra tanken helt ren. Det var bara att slänga in nytt vatten och vispa runt med min borste. Strax innan jag kollapsade blev jag klar med tvättmomentet. Ibland längtar jag till en lägenhet!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

11 Comments

 1. Johodu! Jag har rätt bra koll på vattenförbrukning och dess värde! Prova att leva i FYRA år med en vattenbrunn med e.koli-förorenat vatten så att allt behöver hämtas på från bensinmackar och andra ställen, duscha på jobbet, dagis, familj och vänner osv. Ibland var kranarna på bensinmacken stängda eller djupfrystra så man fick åka runt till tre-fyra stycken när dunkarna hemma var slut. Lägg därtill till en nyfödd son, han var 6 månader när det brakade lös.

  Jag vet varenda droppe vattens värde och vet det fortfarande. Vissa saker sätter så oerhört djupa spår, djupare än man tror det är möjligt.

 2. Undrar vem som tar mitt vatten!?!
  Var utan vatten i kran under 3 dagar nu men det var tur att vi bor vid en sjö! Så vid morgonrastningen gick vi ner till sjön och hämta en vattenkanna och en 10 liters hink varje dag det räckte för mej och hunden fast det blev inget dricka för mej men jag hade mjölk! Nu är Gubben hemma och hitta felet så nu finns det vatten i kran ändå gör inte jag av med så mycket vatten varje dag. Men att kunna dricka sitt egna källvatten är ”gött” så kallt och friskt!!! För att vattna växter sparar jag alltid regnvatten och i nödfall hämtar från sjön. Ändå har vi gott om eget vatten i brunnen men vill ändå inte slösa.
  Snart kommer kanske Sångsvanarna förbi för idag flög ett stort gäng söderut härifrån Jämtland idag!!!

 3. Är ni säkra på att det är en vattencistern ni har och inte en oljedito? Och en sak till Jan, jag har påpekat det förr, var försiktig med stegarna, jag har för många exempel i min omgivning där det har gått illa, mycket illa när det har klättrats.
  Må gott och lycka till med nytillskottet på vattenfronten.

 4. Tänk så bra vi har det, vi som bara kan vrida på kranen och låta vattnet komma till oss i den mängd vi behöver.

  Stånkar du på så där så spränger du snart 60-kilosvallen. Och allt är bara muskler.

  Den sista bilden är läcker. Det är en väldigt tjock, blå stam det där trädet har.

  Det där med längtan till en lägenhet får du skylla på tillfällig utmattning med påföljande förvirring.

 5. Vatten är bra att ha till mycket. När man blir utan vaknar man till hur bekvämt vi har det. Vi fick koka allt vatten här i Helsingborg p.g.a att det var bakterier någon vecka. Det ger en också tankar på vattnet och att vi har det bra som kan bara öppna kranen.
  Nu ser vi fram mot att allt går bra med era tankar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *