Pooläckel

Vi är just nu mitt i en period med rejäla mängder regn. Det är något som vi har väntat på ganska länge. Blomstertiden kan inte börja om den inte får en plaskande rotblöta i startgroparna. Grönskan ligger bara där och lurpassar än så länge, men om ett par dagar förväntar vi oss att se dess ankomst.

Regnen har också piggat på alla sniglar som campat hela sommaren i utrymmet mellan mur och poolplåten. De vällde i går fram i sådana mängder att vi kom och täcka på en omrörd myrstack. Det var riktigt otrevligt att uppleva den slemmiga hopen. Naturligtvis kan de föröka sig obegränsat där i sitt skyddade utrymme. Inga vildsvinstrynen kan hålla styr på befolkningsexplositionen, utan här måste vi kliva in. Ja inte i utrymmet, där är det alldeles för trångt. Men i snigeldödandet.

Beväpnade med plastpåsar gick vi runt poolen och plockade ohyran. Efter de första 100 sniglarna, började våra plockhänder att bli ganska slemmiga. Det fick bli några 10-tal sniglar i varje påse. Därpå gick jag bort till kasen och trampade ihjäl sällskapet där de låg i plastomslutningen. Hela slemhögen hamnade sedan på kasen för kommande kremering.

Snigelröjningen tog ungefär en timme. Då hade vi också plockat ut alla som gömt sig inne i elcentralen. Trots att tvättningen av händerna tog lång tid, var vi mycket nöjda med vår insats. Nu var vi snigelfria till 90 %, trodde vi. Vår självgodhet varade till eftermiddagens stora störtskur. Den vattenridån lockade fram nya divisioner av hasande husägare. Det var som om vårt tidigare slit gått packet förbi.

Därför har vi idag eskalerat kampen mot myllret genom att för upp striden till en mer kemisk nivå. Vårt hemliga vapen är vinäger. En lämplig vätska, om du skulle få för dig att äta sniglar. Vi avstod dock från den kulinariska sidan, utan nöjde oss istället med att hälla en liter över en provyta av slagfältet. Med sedvanlig fiffighet hade vi tillverkat vi en specialbehållare med lång styrbar slang. Slangen fördes ner i utrymmet mellan poolen och muren. Redan efter några tryckningar, hörde vi hur det rasslade från nedfallande snigelhus.

Räddes alla sniglar här kommer vi

Räddes alla sniglar för här kommer vi

Tråkigt nog uteblev en synlig massflykt. Men vi vet från tidigare år att sniglar alltid försöker undvika vinäger. Kanske är vätskan dödande i stora mängder? Kanske ligger det drivor av ruttnande slemmisar runt poolen? Kanske har vi gjort något som vi får ångra?

Ser visserligen ut som ett odjur men en kär gäst. En empusa.

Ser visserligen ut som ett odjur men är en kär gäst, en empusa.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *