Siffror

Låt oss börja med den mysiga siffran 3, eftersom vi har döpt den nya lilla räven till Rävan. Det är 3:e gången som vi använder det namnet och vi tror att nykomlingen kommer att bära namnet med heder. Rävan kommer redan springandes då Anna går ut och lockar på henne. Liten och nätt (inte Hustrun) trippar hon runt på gårdsplanen. Det är uppenbart att Rävan ännu inte har vågat hoppa upp på Butters tak. Därför måste alla besök där uppe komma från Nettan.

Rävan III

Rävan III

Nästa siffra framkallade det förväntade klagoskriet från min Hustru. Jag gick nämligen in i sovrummet och vägde mig. Hon vägrade att följa med utan nöjde sig med det utropade resultatet 57 kg. Det var mycket lägre än vad hon hade hoppats på. Anna vet nu att hon har en tung uppförsbacke framför sig efter min flunsamagring. Uppgiften att göra mig lite trindare är snudd på omöjlig. Jag ser dock med glädje fram mot de kulinariska förförelsekonster som Kokerskan kommer att vispa ihop. Annas hemliga mål är att klämma upp mig till 63 kg! Snacka om hybris!

Vi älskar ljuset som alltid finns i riklig mängd över Alentejo. I dag står vår sol, vid zenit, 28,5 grader över horisonten (ÖH). Tar vi och tittar på Köpenhamn så förstår vi gråheten, eftersom solen där endast ligger 11 ÖH. Om vi tar och fördjupar oss i solfrågan, kan vi konstatera att mellan den 7 oktober och den 5 mars står solen i Köpenhamn lägre än i dag, hos oss! Det är ju så att det är solens ÖH som avgör hur mycket ljus vi kan få. Där har ni förklaringen till att vi måste leva i Portugal.

Slutligen vill vi ta med er in i eldningens rike. Här kör vi med 2 brasor varje dag, under vintersäsongen. Eldarnas storlek varierar med temperaturen och det utlovade solskenet. Rörspisen Sonja är saktmodig och lite trög i vändningarna. Hennes värme börjar betyda någonting först då brasan är utbrunnen.

Vi har lärt oss att 1 kg ved (fukthalt ca 25 %) bär ungefärligen på 4 kWh (kilowatt timmar). Om vi räknar i kg så slipper vi ta med frågan om hur mycket energi de olika vedsorterna har, eftersom de har nästan lika mycket energi per viktenhet. Ek väger mer än pinjer och har därför naturligtvis mer energi/kubik. I Portugal har jag oftast köpt ved i kilo. Har den förvarats skyddat från regn, så är det nog den rättvisaste köpformen. Det är ganska omöjligt att veta hur mycket ved jag får vid inköp av 1 kubikmeter. Vår uppvärmning vilar på en 3 fötter. Sol, gas och ved!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *