Frostskydd

Det var pysande av självbelåtenhet som jag begravde vattenledningen in i huset med den sista skoveln jord. Nu ligger slangen där skyddad både mot sommarens hetta och mot de utlovade köldknäpparna. Varje rörläggare med självaktning i Hemlandet skulle skratta om han såg hur grunt ledningen ligger. Pratade man inte om ett tjäldjup på nästan 2 m i Hälsingland. Här ligger det max 1 dm jord över skyddsobjektet. Men det ska räcka och det med råge!

Ja, så var det färdig grävt

Ja, så var det klart med grävningen

Alla rören uppe vid cisternerna ligger nakna inför de hotande minusgraderna. Där har jag nu gjort det som alla trädgårdsälskare i Sverige gör inför ett frosthot i juni. Då täcker man sina rabattälsklingar med trasmattor eller tidningar. Jag har lagt ut ett gammalt solskydd, i 2 lager, över alla kopplingarna. Det räcker för att hindra markvärmen från att stråla ut i den kalla natthimlen. En sak kan jag vara säker på, det är att mössen kommer att flytta in. Därför måste jag ta bort täckningen varje morgon. Stökigt men nödvändigt!

Från solskydd till frostskydd

Från solskydd till frostskydd

Till min glädje hittade jag härom dagen en tegelstensbok i Tjosans eldningslager. Nära 1 000 numrerade sidor på bibeltunt papper. Ett perfekt underlag till mina braständningar. Visserligen har jag en packe reklamblad från vår Dia butik, men de är så värdelösa att jag behåller dem bara som reserv.

En "eldningsbibel"

En ”eldningsbibel”

Vi gör lite kraftfullare kvällsbrasor nu då nattgraderna snuddar på minus. Det beror inte på att huset behöver värme på kvällen. Då njuter vi fortfarande av dagens långa soluppvärmning. Nej, kvällsbrasan ska hålla natten på en angenäm nivå, så vi kan vakna till ett välkomnande hus.

Annars börjar jag få lite oro för kommande vinters ved. Vi har som vanligt fått tillstånd att beskära våra ekar. Licensen upphör den 31 mars och det är här som jag känner piskan vina över mina skuldror. Visst har vi fortfarande tid att ta den ved vi behöver. Problemet är att jag tycker att veden är så viktig. Det medför i sin tur att jag vill ha stora marginaler, både i volym och tid, för att ha sinnesro.

Skillnaden mellan rörnedgrävning och vedtagning ligger i arbetsglädjen. Visserligen bullrar motorsågen. Visserligen sticker och river den taggiga växtligheten i min flitiga kropp. Visserligen är det tungt att släpa veden till lämpliga uppsamlingsställen. Men det är ändå roligt att arbeta ute på markerna.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

7 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *