Vinterkamp

En köldvåg behärskar just nu Portugal. Som svensk kan vi naturligtvis skratta åt de portugisiska köldbesvären. Men allt är annorlunda här nere. Den största skillnaden, jämfört med Sverige, är att de flesta husen mer eller mindre saknar isolering. Därtill kommer att centralvärme bara är ett främmande ord utan någon betydelse.

Vi har bott i många olika bostäder i PT. Den minsta gemensamma upplevelsen är att boendet har varit kallt vintertid. Våra portugisiska vänner bekymrar sig över sina sommarvarma och vinterkalla bostäder. Sakernas tillstånd beror oftast på isoleringens frånvaro. Vårt hus, är på grund av våra erfarenheter, extra isolerat. Trots denna välgörande egenskap, kämpar även vi dessa dagar mot kylans tentakler.

Solen har knappt visat sig i dag. Det har medfört att vår största värmekälla har slängt in handduken. Men eftersom vi vägrar att frysa, så har vi gått till motattack med hela vår vapenarsenal. Dagen började med att vi lät gaskaminen Carmen arbeta från 06:45 till ca 10:00. Normalt sett har hon tjänstgöring bara från vaknandet fram till soluppgången, vilket innebär 15-45 minuter.

Vintercamp(ing)

Vintercamp(ing)

Dessutom tände vi alla ljus, vilket innebar ett tillskott på 320 watt Sonja fick sin sedvanliga morgonbrasa. Men den damen är en seg varelse, så den enda värme hon avgav inledningsvis var strålningen genom ugnsluckorna. Vårt tidiga angrepp mot kölden gav oss en frukosttemperatur på lite drygt + 20.

Rörspisen Sonja fick sedan en ny rejäl brasa vid lunchtid. Då hade molnen skingrats lite och solen kunde hjälpa plusgraderna på traven. Carmen kunde därför vila efter morgonens storartade insats. Sonjas extrabrasa höjde ganska omedelbart yttertemperaturen på hennes omfångsrika (1,7 ton) kropp. Nu klättrade salens grader upp mot + 23, vilket vi tycker är ganska acceptabelt. Tack vare badrummets gaskamin Lillan, behöver vi numera aldrig späda ut salens gossighet för att ge värme in dit.

Nästan inflyttningsklart

Nästan inflyttningsklart, snart slipper vi frysa då vintern kommer.

Myndigheterna har gått ut med köldvarningar till allmänheten. Klädseln bör vara i flera lager. Därtill rekommenderades befolkningen att dricka varmt samt att äta soppa. Under mitt besök på Bensinbaren (ouppvärmt) i går, träffade jag en byggare från byn. Han kom in och beställde en kopp kaffe. Alltså helt enligt regeringens anvisningar. Dessutom toppade han upp köldförsvaret med ett stort glas konjak! Osvenskt men säkert mycket värmande.

Annars går våra tankar, i dessa kölddagar, till alla de svartklädda små gummorna i byn. Hur har de det i sina hus? Vi har svårt att tro att de har det varmt och skönt. I Algarve lärde vi känna en äldre kvinna som skötte städningen på den egendom, där vi hyrde ett litet hus. Hon sade att vintertid var sängen den enda plats hon inte frös på! Så vill vi inte ha det.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

10 Comments

  1. Ja vi har också haft under nollan vid soluppgången, och kompletteringsvärmer. Men kvällen/nattens spisbrasa motar bra, så i morse hade vi 17 grader i köket innan solen tittade fram. Nya huset, byggt -97, är tämligen oisolerat, vi kommer att isolera på vinden och installera centralvärme. Boendet är en trappa upp med delvis uppvärmd undervåning. Energidekarationen påstår att behovet är 169kwh/m2 och år. Jag tror den faktiska siffran för bostadsytan är mer runt 120. Och den oundvikliga öppna spisen, hål i taket, ska få en kassett. Köksfläkten, också hål i taket, ska ha kallrasskydd. Vi kämpar mot kylan även här i Portugal några veckor om året.

  2. I dag har vi suttit i soffab och druckit te. Ok, jag dricker alltid det men i dag blev det ner än morgon- och kvällste. Middag? Soppa! Och sedan fort in under filten i soffan efter att ha slängt på en vedklamp till från leveransen som beställdes och kom idag. Service!

  3. Vill börja med att säga att jag njuter av era alldagliga inlägg där ni låter mig hänga med på vedermödorna i den portugisiska myllan.

    Jag kan väl påstå att allt just nu är annorlunda även här uppe. När jag tittar ut på dagarna så kommer mars-aprilkänslor vällande över mig. Inte mig emot, men konstigt känns det.

    Jag gillar särskilt den där lokale byggarens osvenska köldförsvar. Begreppet att ”åka in och tanka” får en ny innebörd där.
    Ha de varmt och gott! Både i sängen och annorstädes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *