Privat vård

I onsdags var vi inne på vårdcentralen och fick reda på att sjukhuset i Moura godkänt vår familjeläkares förslag att röntga Annas rygg. Det medförde att vi fick en beställning på undersökningen samt en lista på privata företag som hade ett avtal med sjukvården. Det fanns 5 olika röntgenbolag inom de närmsta 10 milen. Vi fick välja själva. Det var bara att ringa och få en tid.

Därmed återkom vi till vårt grundläggande problem att göra oss muntligen förstådda över en telefon. Även om vi hade turen att hitta någon engelskpratande vitrocking, så återstod problemet att kunna hitta till den utvalde. Därför gjorde vi som vi alltid brukar göra. Vi åkte iväg för ett göra ett personligt besök.

Anna inledde arbetet med att hitta de 3 entreprenörerna som hade verksamhet i vår provinshuvudstad Beja. Det var nämligen dit vi ville åka, eftersom vi behövde prata med det portugisiska trafikverket om mitt körkort. Vi tänkte alltså slå 2 ärenden med en körning. Det var därför som vi klev upp i det obehagliga 5-slaget. Vill man uträtta 2 byråkratiska ärenden före lunchstängningen, då måste man vara tidigt på plats.

I Beja höll skolorna på att förbereda sitt karnevalståg genom staden. En av samlingsplatserna för de utklädda barnen var precis vid den första röntgenkliniken. I Portugal bevakar myndigheterna alla barnskockar med omfattande polispådrag. Det var därför lite krångligt att kryssa fram mellan alla uniformer för att komma till vårt mål.

Halva regionens poliskår var här för att bevaka barnskocken

Halva regionens poliskår var här för att bevaka barnskocken

En engelskpratande ung man löste omedelbart vårt språkproblem. När vill ni komma? Passar kommande tisdag kl 12:00? Så på en minut blev allt klart. Jag tyckte emellertid att väntrummets plaststolar såg väldigt sittovänliga ut. Borde vi inte därför kolla lokalerna på samtliga kliniker, innan vi bestämde oss? Denna blygsamma fundering slogs omedelbart ihjäl av Hustrun!

Därpå gjorde vi en körning på stadens kringled, för att komma till trafikmyndigheten. Vi hade kunnat köra rakt igenom, men det var uppenbart att poliserna förberedde en nedstängning av staden inför barnens marscherande. Att bli instängd i centrum av barnhopar, medan myndigheten slog igen för lunch, var inte lockande.

Mitt körkort upphör att gälla då jag fyller 70 år. Vid detta magiska tillfälle måste jag kunna uppvisa en läkarundersökning som förklarar att jag bör anförtros Frasses hanterande under ytterligare 2 år. Vi vet inte hur länge jag får köra med dessa 2-års förlängningar. De har väl någon form av ättestupa längre fram. Det är tufft att åldras.

På hemvägen blev i mer eller mindre anfallna av andra halvan av poliskåren. Det var ett stort cykellopp på gång.

På hemvägen blev i mer eller mindre anfallna av andra halvan av poliskåren (GNR). Det var ett stort cykellopp på gång. Vi tvingades av vägen. Idag var det nog fritt fram för bankrånare.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

17 Comments

 1. Hej! Alltid kul att läsa din trevliga text om livet i Portugal. Känner igen en hel del från mitt liv i Grekland.
  Blev lite nyfiken på hur det kommer att bli med ditt körkort nu när vi ”utlänningar” måste ansöka om nytt sådant där vi bor. Jag är snart där själv, att behöva byta körkort alltså. Här gäller de i tre år efter 65-årsdagen. Byråkratin kan vara långsam och så kostar det ju en hel del, läkarbesök, ”stämplar”, själva kortet och allt vad det är.
  Lycka till och hoppas du kommer att skriva om detta.
  Hälsningar Anna

  • Hej Anna!
   Vi bytte våra svenska körkort till portugisiska reda för två år sedan. Vi hade hört hur mycket krångel det var och hur länge man fick vänta på sitt portugisiska körkort. För oss tog det 14 dagar. Vi tog kontakt med den portugisiska körkortsmyndigheten i god tid. Där berättade de att om vi hade ett intyg från svenska körkortsmyndigheten, där det framgick att våra svenska körkort var giltiga skulle det gå fortare. Så 14 dagar tog det. Innan man får det ordinarie körkortet får man ett papper som visar att man får köra bil. Problemet är att det gäller bara i Portugal och det kan ju ställa till det rejält./Anna

 2. Men vad bra att ni snabbt fick en tid för Annas rygg! Pluspoäng!

  Sedan kan jag nog tycka att det är bra att körkort inte gäller hur länge som helst. Alla blir vi olika krassliga med stigande ålder och det är ju bara att inse att vissa borde definitivt inte framföra några motorfordon. Visst, det är lätt att tycka det när man inte ännu är där, står inför faktum, men jag tror nog ni förstår hur jag menar.

  • Vi tycker också att det är bra med en medicinsk kontroll. Kanske känns det lite väl tidigt att efter 70 behöva förnya vart annat år. Men som sagt hälsan är ju olika från person till person. Fram till 70 år är det vart 5:e år som gäller./Anna

 3. Smidigt vårdalternativ.

  Bra lösning med körkorts giltighetstid. Här hemma kör alltför många för länge enligt mitt förmenande. Jag har fortfarande giltigt körkort som jag dock måste förnya efter min stroke 2001, men jag har på eget bevåg slutat köra sedan 6 år tillbaka. Tryggast så, för alla.

  • Visst kan man tycka att det är bra med detta att man får två år i taget. Men det finns en icke så bra ”baksida”. Det är nämligen så att i stort sett alla portugiser har en familjeläkare som inte har några problem att intyga att vederbörande bilförare är mycket frisk, alert och en perfekt bilförare. Så att få detta intyg är alltså inga problem! Själv har jag funderat på hur det kan vara möjligt att man ser så många urusla äldre bilförare här i landet trots att man har detta system. Jag förstår numera hur detta kan vara möjligt.

 4. Hoppas inte de är allt för hårda på körkortet, hur ska ni annars komma till byn för era ärenden. Några bussar går det ju inte ute hos er. Kan Anna kanske ratta Frasse.
  Även om det är bra med årlig besiktning även av föraren, så hoppas jag det dröjer….hur ska vi annars kunna åka husbil?
  Kände ni igen paret i min blogg? 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *