Regntvätt

För ett tag sedan hade vi ett oväntat och långvarigt besök av Sahara. Inledningsvis trodde vi att det var den välbekanta dimman som förärade oss med sin närvaro. Så observerade vi hur hela himlen blev gulaktig. Det var sand och stoft som någon illasinnad storm vispat upp där nere i sandhavet. Andra Saharadagen började det att regna. (Kan det vara själva stoftet som utlöste regnmekanismen ur luftens fuktighet?) Tro nu inte att regnet tvättade himlen åt oss. Nej, nej! Det bara resulterade i att allt täcktes av en leraktig sörja. Mycket osnyggt, vågar vi påstå.

Då vi åkte och röntgade Anna, var det omöjligt att se ut genom vind- eller bakrutan. Vindrutetorkarna fick arbeta länge under en generös spolardusch, innan vi kunde lämna gårdsplanen. Men för några dagar sedan, efter det att stoftet lämnat himlen, kom ett uppfriskande skyfall med rent vatten. Frasse såg plötsligt ut som om han varit på en tvättinrättning. Terrassen blev också nästan helt ren. Där behövde jag emellertid göra lite efterarbete med såpa, kvast och poolvatten. Så skönt att allt har blivit rent!

Blomstrandet verkar ha fått en kick av Saharas gödsel och det efterkommande regnet. Norrbacken dignar under ett gult fibblehav och lavendelns lila blomning har börjat omfamna kullarna. De gröna ytorna runt huset skriker dag efter dag på min uppmärksamhet. Den frodiga mattan består huvudsakligen av blommor. De beter sig inte som man kan förvänta sig av en gräsmatta. Blommorna hör nämligen då jag kommer med den handdrivna klipparen. De trycker sig platt mot marken och undgår därigenom maskinens roterande knivar.

Ett hav av fibblor

Ett hav av fibblor

Då jag efter avslutat arbete står och tittar ut över grönheten, kan jag tydligt se hur blommorna börjar sticka upp sina huvuden. Redan nästa morgon verkar gårdagens tunga arbetsinsats fullständigt ogjord. Det är bara att gå över det hela ytterligare en gång. Vid andra klippningen kan jag faktiskt glädja mig åt en ganska jämn grönyta under några dagar. Slitet upphör då den efterlängtade sommartorkan kommer.

Fodillen verkar även den blivit gödd av Saharas sand

Afodillen verkar även den blivit gödd av Saharas sand

Vedarbetets insamlingsmoment är nu klart. I Tjosandalen ligger några högar med steneksved och väntar på transport upp till vedbacken. Jag har idag pratat med grannen Diogo och han kommer tidigt på torsdag förmiddag och kör upp veden med sin traktor. I år ska jag pröva att inte lägga upp den kapade veden i staplar. I Hälsingland torkade inte veden utan detta mödosamma arbete. Nu tänker jag förlita mig på Alentejos vibrerande sommarvärme och lägga veden i en hög på några korrugerade takplåtar. Plåten borde stoppa markfukten samt snabbt avleda eventuellt tillkommande regn. Men jag måste erkänna att vedstaplar är vackrare!

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

10 Comments

  1. Tycks som om vardagen rullar på hos er. Just det där otyget ”grönytor” slipper vi numera och det är jag mycket nöjd med. Jag kan sitta på balkongen och beskåda grannarnas grönytor. Njuter också av grannarnas goda ägg utan att göra det minsta av jobbet runt hönshållning – kunde inte bli bättre. Veden har vi dock staplat i garaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *